Srpska dobija jasnu sliku o efektima vakcinacije :: Semberija INFO ::

 

Srpska dobija jasnu sliku o efektima vakcinacije


BANjALUKA - Antitijela neophodna za nastavak studije serološkog ispitivanja u Republici Srpskoj su stigla, a u narednih nekoliko dana trebalo bi da počne uzimanje prvih uzoraka od skoro 6.000 ispitanika koliko će biti obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Rekao je to za “Glas Srpske” dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić, pojasnivši da je najvažnije da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) sve odobrila, te da su antitijela trenutno na carini. Dodao je da su u periodu čekanja na antitijela usaglasili i upitnike za ispitanike sa SZO.

- Upitnici će se bazirati na demografske podatke, zatim o simptomima bolesti, te vakcinaciju u smislu da znamo koju vakcinu je ispitanik primio, da li je bilo nekih simptoma između prve i druge doze, da li je došlo do zaražavanja poslije vakcine, kakve simptome bolesti su razvili i tome slično. Uzorak od oko 6.000 ispitanika je reprezentativan i sigurno će nam dati potpuniju sliku cijele ove situacije. Prve rezultate očekujemo za dva mjeseca - pojasnio je Bokonjić.

Naglasio je da su timovi Medicinskog fakulteta u Foči, Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Instituta za javno zdravstvo RS, koji su bili angažovani i tokom prve faze studije spremni da počnu uzimati uzorke. Pojašnjava da će se kao i tokom prve faze porodice birati na osnovu slučajnog odabira u saradnji sa timovima porodične medicine.

- Prvi uzorci će biti iz Banjaluke i Foče, tu su i sjedišta naših fakulteta, ali ćemo na isti način raditi kao tokom prve faze da obuhvatimo cijelu Republiku - rekao je Bokonjić.

Nakon što dobiju rezultate druge faze, ističe Bokonjić, nastavili bi i treću fazu, odnosno studiju presjeka, a na kraju istraživanja Srpska bi imala mnogo jasniju sliku o virusu korona, efektima vakcinacije i svemu što je donijela epidemija.

Bokonjić ističe da će jesen biti neizvjesna, te da već sada bolnice uglavnom pune mlađi nevakcinisanih ljudi i manji procenat vakcinisanih starije životne dobi koji imaju druga oboljenja.

- Vjerovatno će i Srpska veoma brzo odobriti treću, buster dozu vakcine protiv virusa korona - kazao je Bokonjić.

Prva faza nacionalne Studije seroprevalencije infekcije “kovid 19”, koja je započela u novembru prošle godine obuhvatila je oko 2.000 stanovnika iz svih krajeva Srpske, a rezultat je pokazao da je antitijela razvilo oko 35 odsto ispitanih, te da je trećina imala težu kliničku sliku.

Pojačanje

Dejan Bokonjić je rekao da je tim koji je radio istraživanje tokom prve faze spreman za nastavak studije.

- S obzirom na to da će ovoga puta biti obuhvaćeno mnogo više ljudi, studenti medicinskih fakulteta, završnih godina, pomoći će nam oko unošenja podataka u baze i na neki način ojačati tim - rekao je Bokonjić.

​Glas Srpske