Vode u Srpskoj dobrog kvaliteta :: Semberija INFO ::

 

Vode u Srpskoj dobrog kvaliteta


Prema evropskim standardima skoro sve površinske vode u Republici Srpskoj dobrog su kvaliteta.

Više od 70 odsto voda u slivu Trebišnjice je odličnog kvaliteta, dok oko 30 odsto voda u slivu Save, ima loš kvalitet. Suša koja je snizila vodostaj rijeka nije bitnije uticala na kvalitet voda.

Mjerenja koja se sprovode u periodu od aprila do kraja oktobra, pokazuju da je voda u našim rijekama dobrog kvaliteta. Najveći problem je zagađenje komunalnim otpadnim vodama iz naselja.

- Najčešće ne zadovoljava kvalitet one propisane vrijednosti to su suspendovane materije, ukupni fosfor i imamo nešto azotne materije, nitritni azot što je indikator svježeg zagađenja - kaže Jelena Vićanović, načelnica Odjeljenja za zaštitu kvaliteta vode JU Vode Srpske.

Za razliku od razvijenih evropskih zemalja kod nas se, u skladu sa zakonom, analiziraju samo osnovni pokazatelji kvaliteta vode.

- Recimo mi ne radimo analize na sve opasne hazardne supstance tipa hormona, teških metala, uticaja sitnih plastičnih čestica na živi svijet - dodaje Vićanovićeva.

Hidrološke prilike ovoga ljeta naglasile su potrebu za prečišćavanjem otpadnih voda. U Republici Srpskoj u funkciji su samo tri prečistivača.

- U zadnjoj deceniji stanje se popravlja, u kom smislu, u smislu da smo mi sa četiri posto otpadnih voda koje su se prečišćavale stigli do 11 posto, naravno tome je doprinijelo prvenstveno izgradnja postrojenja u Bijeljini, u Višegradu, u Bileći. Pored toga nekoliko još postrojenja su u fazi izgradnje ili izrade projektne dokumentacije u Gradišci, Vlasenici, neka još manja mjesta - rekao je Slavko Smiljanić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Industrijska zagađenja nemaju veliki uticaj na kvalitet vode, a uzrok je ne toliko briga privrednika za zdravu sredinu, koliko smanjen kapacitet rada industrije, prenosi RTRS.

Glas Srpske