OBILjEŽENA SLAVA GRADA DERVENTA I SABORNOG HRAMA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENA SLAVA GRADA DERVENTA I SABORNOG HRAMA


U Derventi je danas svečano obilježena krsna slava grada - Uspenje Presvete Bogorodice i istoimenog Sabornog hrama.

Kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske služen je parastos za 608 srpskih vojnika.

Ispred spomen-obilježja vijence su položili gradonačelnik Dervente Milorad Simić, delegacija Skupštine grada na čelu sa predsjednikom Mirkom Zemunovićem, kao i predstavnici Gradske boračke organizacije, udruženja i organizacija poristeklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a, Policijske stanice i političkih partija.
Održana je i svečana sjednica Skupštine grada, na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je novinarima da su povodom Dana grada u avgustu organizovane brojne svečanosti, među kojima je 15. Derventski sajam privrede i turizma, na kojem je bilo više od 100 izlagača.
Simić je istakao da je Derventa "malo privredno čudo", te da je ponosan rezultatima koji su, zahvaljujući pomoći dijaspore, do sada postignuti u ovom ratom porušenom gradu.

Prema njegovim riječima, Derventa je najprepoznatljivija oaza u Republici Srpskoj i BiH kada je u pitanju privredno okruženje.

- Smanjujemo broj nezaposlenih, u odnosu na prošlu godinu za 18 odsto. Došli smo do ispod 700 evidentiranih na zavodu za zapošljavanje. Iz okruženja dolaze da rade u Derventu, ali i da žive - kaže on.

Simić je naveo da na području Dervente radi 539 samostalnih privrednika, 190 privrednih društava, oko 120 poljoprivrednih proizvođača, a ima i oko 1.000 poljoprivrednih proizvođača koji se nisu registrovali.

On je istakao da su u Derventi i 32 strane kompanije, među kojima dominiraju austrijske, italijanske, njemačke, a uskoro i jedna kineska firma otvara svoje poslovne kapacitete.

Na svečanoj sjednici Skupštine grada uručena su najviša priznanja grada -velikogospojinske povelje za zlatnim grbom kompaniji "Frukta trejd", preduzeću "Niveks" i poljoprivrednom proizvođaču Radu Ćudiću iz Crnče.
Vlasnik kompanije "Frukta trejd" Duško Reljić izrazio je zahvalnost onima koji su predložili i podržali da ova kompanija dobije priznanje grada, te istakao da će ovo priznanje biti motiv da nastave da rade u interesu firme i grada.

- Zahvalnost ljudima u firmi koji su ozbiljno shvatili pandemiju virusa korona i što smo se organizovali i preživjeli prve udare. Nismo imali gubitaka, čak smo rasli, što je zasluga menadžmenta. Nismo imali znatnijih problema i nadam se da će ovo brzo da prođe te da ćemo nastaviti tempom kao prije pandemije virusa korona - izjavio je novinarima Reljić.

On navodi da "Frukta trejd" trenutno zapošljava 1.500 radnika, da u 40 gradova ima 47 marketa, kao i proizvodnju, te da se ne boji za budućnost.

Vlasnik preduzeća "Niveks" Drago Nagradić ističe da je preduzeće osnovano 1994. godine kao trgovačka radnja, da je tokom godina mijenjalo dio rada i postalo je proizvodno preduzeće.

- Krenuli smo sa jednim radnikom, a sada imamo 47. Danas poslujemo u vlastitim prostorijama na dvije lokacije u gradu i u prigradskom naselju Polje - naveo je on.

Nagradić kaže da je ovo priznanje potvrda kontinuiranog rada zajedno sa svim privrednicima Dervente, koji su zajedno iz pepela dizali ovu lokalnu zajednicu i njenu privredu.

Poljoprivredni proizvođač Rade Ćudić izrazio je zadovoljstvo dobijenim priznanjem i zahvalnost što su prepoznati od grada i odbornika.

- Mi smo presrećni i zadovoljni što smo među dobitnicima. Mislim da je rijetkost da se u poljoprivredi dobija priznanje, izgradili smo se dobro, objekte, držimo stoku, muzne krave, nešto više radimo i to je prepoznato - naveo je Ćudić.

Krsna slava Sabornog hrama Uspenje Presvete Bogorodice obilježena je liturgijom i svečanom litijom, te lomljenjem slavskog kolača.
 
(SRNA)