OTKRIVEN SPOMEN-KIP NAJMLAĐEM BORCU VOJSKE SRPSKE SPOMENKU GOSTIĆU (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

OTKRIVEN SPOMEN-KIP NAJMLAĐEM BORCU VOJSKE SRPSKE SPOMENKU GOSTIĆU (FOTO)


Spomen-kip najmlađeg borca Vojske Republike Srpske, Spomenka Gostića, koji je sa 14 godina poginuo u Jovićima kod Maglaja, otkrivena je danas, na Veliku Gospojinu, u porti manastira Svetog Nikole u Petrovu. Prethodno je služena liturgija.

Spomenik je danas, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je poručio da je Gostić mučenik našeg vremena, zajedno sa još 30.000 Srba koji su postradali za Republiku Srpsku.

- Spomenko je bio među najmlađima. Primjer čestitog mladića koji voli svoju zemlju i koji je stradao za nju i njene ideale - istakao je vladika Fotije.

Vladika je ukazao na potrebu sabornosti i jedinstvo Srba, pogotovo političkih lidera, kako bi išli putem mudrosti, na šta opominju kosti i žrtve stradalih za slobodu.

Episkop Fotije istakao je da postoji inicijativa da svi novopostradali sa prostora Eparhije zvorničko-tuzlanske, od balkanskih ratova do posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog, budu kanonizovani kao novomučenici.

- Narod koji živi u istini, a mi duboko verujemo da srpski narod preko svete pravoslavne vjere živi u istini, jer je pravoslavlje istina, oni stradaju - rekao je vladika Fotije i poručio da su srpska mjesta prepuna krstova i spomenika stradanja.



Spomen-kip Spomenka Gostića otkrili su inicijator i organizator projekta Mile Savić, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i odbornik u Skupštini grada Bijeljina Miloš Stanišić.

Savić, koji je i autor dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" i knjige "Spomenko i Ozren", kaže da su ga na sve ove aktivnosti podstakle riječi pokojnog Gostića, kada je svojevremeno pozivao da se pomogne djeci i ljudima ozrenskog kraja, iako je sam Spomenko bio najugroženiji.

Petković je rekao da Spomen-kip Spomenka ostaje na večnoj straži kao opomena budućim generacijama, te izrazio zahvalnost autoru Saviću što je odabrao Petrovo kao mjesto gdje će biti postavljen.

(RTRS)