FOND PIO RS: MALIGNE I KARDIOVASKULARNE BOLESTI PREDNjAČE U GUBITKU RADNE SPOSOBNOSTI :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO RS: MALIGNE I KARDIOVASKULARNE BOLESTI PREDNjAČE U GUBITKU RADNE SPOSOBNOSTI


U postupku rješavanja zahtjeva za ostvarivanju prava na invalidsku penziju, u periodu januar-jun 2021. godine, izvršena je ukupno 1.921 ocjena radne sposobnosti, što je više za 20 u odnosu na isti period prethodne godine.

Od toga, 1.388 se odnosi na domaće osiguranje, a 533 ocjene radne sposobnosti su sa elementima ino-osiguranja. U domaćem osiguranju gubitak radne sposobnosti utvrđen je kod 29,68% osiguranika, dok je kod ocjene radne sposobnosti za osiguranie sa prebivalištem u inostranstvu gubitak ra-dne sposobnosti utvrđen kod 32,27% osiguranika.

Od ukupno izvšenih 1.921 ocjene radne sposobnosti gubitak je utvrđen kod 30,40% osigura-nika, kod 4,94% osiguranika invalidnost ne postoji, kod 20,71% osiguranika postoji preo-stala radna sposobnost i kod 43,93% osiguranika da liječenje nije završeno. Dominantan uzrok nastanka invalidnosti odnosno gubitka radne sposobnosti su maligne bolesti sa 26,36%, slijede kardiovaskularne bolesti sa 23,10%  slučaja, te duševne bolesti sa 15,41%.

Pored tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti-gubitka radne spo-sobnosti sa manjom zastupljenošću pojavljuju se još povrede na radu u 9,07% slučajeva,  bo-lesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva sa 7,53%, bolesti nervnog sistema 7,02% i bolesti  žlijezda sa unutrašnjim lučenjem 6,16% slučajeva.

Tako su karcinomi, nažalost, i dalje vodeći uzročnik nastanka invalidnosti-gubitka radne sposobnosti. Navedene tri dominatne bolesti, uzročnici su u 65,71% gubitaka radne spo-sobnosti, što je vrlo nepovoljno. Još odranije, kao i sada, u stručnim i naučnim krugovima to se obrazlaže, najčešće, brzim i savremenim načinom života, sa stresom, zagađenjem ži-votne sredine, hrane, vode, vazduha, nezdravom hranom, ali i direktnom vezom nastanka ka-rcinoma i duševnih bolesti, kao posledice ratnih događajima  i bombardovanja prostora Republike Srpske projektilima sa osiromašenim uranijumom u periodu 1992-1995. i teritorije SRJ 1999. godine od strane NATO snaga.