OBILjEŽENO 29 GODINA OD ODBRANE GRADIŠKE OD HRVATSKE AGRESIJE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 29 GODINA OD ODBRANE GRADIŠKE OD HRVATSKE AGRESIJE


Foto: RTRS
U Bok Jankovcu danas je obilježeno dvadeset devet godina od odbrane Gradiške od agresije Hrvatske vojske.
Kod spomen-kompleksa služen je pomen i položeni su vijenci.

Obilježavanju je, u ime Vlade Republike Srpske, prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, koji je istakao da u Bok Jankovcu prije 29 godina nije odbranjena samo Gradiška, nego i Republika Srpska.

Pašalić je poručio da ne smijemo zaboraviti borce koji su svoj život dali za odbranu Srpske, alin i nevino stradale žrtve sa ovih područja u Drugom svjetskom ratu.

On je naglasio da su Srbi uvijek stradali kada nisu imali svoju državu, poručivši da ne treba gajiti iluzije da se tako nešto strašno ne može dogoditi u budućnosti ako srpski narod ne bude imao Republiku Srpsku.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da opredjeljenje i obaveza je da se izađe na sveta mjesta na kojima su borci dali život za odbranu Srpske i da se pokloni žrtvama, ne samo Odbrambeno-otadžbinskog, nego i Drugog svjetskog rata.

- Svi oni ugradili su živote u temelje Republike Srpske - rekao je Adžić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić naglasio je da su se Srbi kroz istoriju uvijek branili i nisu bili agresori.

Oko 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske "Berbir bojna" u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 1992. godine prešlo je rijeku Savu u mjestu Bok Jankovac i napalo srpske odbrambene položaje.

Naišli su na žestok otpor pripadnika Gradiške brigade, koji su u žestokom okršaju porazili hrvatske snage i natjerali ih da se uz ogromne gubitke povuku preko Save.

U odbrani Gradiške poginulo je i 16 srpskih boraca, a 22 su ranjena.
 
(RTRS)