BESMRTNI JUNACI ZAVAITA DOBILI OBILJEŽE ZA VJEČNO SJEĆANJE :: Semberija INFO ::

 

BESMRTNI JUNACI ZAVAITA DOBILI OBILJEŽE ZA VJEČNO SJEĆANJE


Foto: Srna

Na spomenik u dvorištu nekadašnje Osnovne škole u Zavaitu upisana su imena 32 borca koji su poginuli na ratištima širom Srpske, te petoro civilnih žrtava.

Osveštanju spomenika prisustvovala je i Milica Avram, majka Milomira Avrama, koji je 1994. godine, u 21. godini, poginuo na planini Treskavici.

- Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u izgradnji spomenika, što su se sjetili omladine koja je izgubila živote, posebno mladića koji nemaju svoju porodicu iza sebe, a njih je mnogo. Znam da je svima teško, ali najteže je majkama koji su izgubili sinove koji nisu oženjeni, koji su sve odnijeli za sobom - kroz suze priča Milica.

Snagu za život daju joj njene ćerke od kojih je dobila unučad.

Među civilnim žrtvama iz Zavaita je četvoročlana porodica Sekulović - bračni par i njihovo dvoje djece - dvogodišnja Danka i šestogodišnji Predrag.

Oni su poginuli početkom rata od mine na putu od Foče prema Zavaitu.

Njihova rođaka Branka Salamadija srećna je što su dobili spomenik.

- Dankini i Predragovi roditelji su bili, takođe, veoma mladi, imali su 30 i 31 godinu. Zahvalna sam mjesnoj zajednici što je izgradila spomenik i nadam se da ćemo se ovdje često skupljati da im odamo počast, da ih nikada ne zaboravimo - rekla je Salamadija.

Predsjednik Odbora za izgradnju spomenika i mjesne zajednice Zavait Vukola Sekulović ponosno ističe da je pomoć pristizala sa svih strana i da je sa današnjim prilozima u gradnji učestvovalo oko 300 donatora - pojedinaca, preduzeća, javnih ustanova.

On se svima njima zahvalio, navodeći da će ukupna vrijednost radova, kada se završi uređenje okolnog prostora, iznositi 40.000 KM.

- Ovo je naš najskromniji dug za poginule. Na ploči su svi borci sa Zavaita, bez obzira gdje su poginuli, na ratištu sarajevskom, fočanskom, na Osanici, Treskavici... Ovo je svijetao primjer kako narod može sam, amateri, bez profesionalaca, bez građevinskih inženjera, da se oduži svojim poginulim borcima, da im digne spomenik - istakao je Sekulović.

Njemu su na današnjoj svečanosti mještani Zavaita uručili gusle, poklon kao znak zahvalnosti na posvećenosti i istrajnosti u gradnji spomenika.

Mjesna zajednica Zavait spomenik je izgradila zajedno sa fočanskom Organizacijom porodica poginulih boraca.

- Drago mi je da će se ubuduće narod okupljati na ovom mjestu, gdje ćemo da služimo parastos za poginule borce, za naše div heroje, kojima dugujemo našu slobodu, samim tim i naše živote - rekao je predsjednik ove organizacije Janko Filipović.

Spomenik je podignut u dvorištu nekadašnje škole, građevine koja je prilično oronula, a koja će, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, biti obnovljena i služiće za namjene budućeg parka prirode, koji je u osnivanju.

Među brojnim gostima, otvaranju spomenika prisustvovali su načelnik opštine Foča Milan Vukadinović i narodni poslanik Spomenko Stojanović, koji su obećali da će nastaviti da insistiraju kod nadležnih republičkih organa da se ovom kraju posveti više pažnje.

To se prije svega, kako su naveli, odnosi na rekonstrukcija regionalnog puta Foča-Zavait-Čelebići i osnivanje parka priode, za šta su već pokrenute određene aktivnosti.

Nakon osveštanja spomenika i prastosa za poginule, priređen je kulturni program u kojem su nastupili narodni guslari.

(SRNA)