POLITIČKE PARTIJE U SRPSKOJ JEDINSTVENO DA ODBACE SRAMNU ODLUKU VALENTINA INCKA :: Semberija INFO ::

 

POLITIČKE PARTIJE U SRPSKOJ JEDINSTVENO DA ODBACE SRAMNU ODLUKU VALENTINA INCKA


BANjA LUKA, 23. jula – Demokratski savez – DEMOS najoštrije osuđuje odluku odlazećeg visokog predstavnikau BiH Valentina Incka o nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje navodnog genocida i Srebrenici.

DEMOS smatra da sve političke partije u Republici Srpskoj treba da budu jedinstvene u osudi i odbacivanju ove sramne Inckove odluke, jer ona udara u temelje Republike Srpske. DEMOS u ime svojih članova i glasača, ali i u ime srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj odbacuje kvalifikacije o genocidu i smatra da je jedini genocid na ovim prostorima onaj koji je izvršen nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

DEMOS pita Valentina Incka da li ova odluka znači da se zabranjuje rad svim naučnicima, istoričarima koji treba da rasvjetle sve događaje na ovim prostorima, pa i zločin u Srebrenici za koji je Međunarodna komisija nedavno naučno utvrdila da nije bio genocid.

Ova skandalozna odluka odlazećeg visokog predstavnika uništila je i posljednju nadu u mogućnost opstanka BiH i primorala sve političke subjekte u Republici Srpskoj da kroz zajednički institucionalni odgovor stanu u odbranu nacionalnih interesa srpskog naroda i pozicije Republike Srpske. Takođe, DEMOS je razočaran i zabrinut jer je Incko svojim djelovanjem do posljednjeg dana mandata zakomplikovao političku situaciju u BiH i ostavio politički haos.

DEMOS postavlja i pitanje pravnog legitimiteta donesene odluke, budući da je Valentin Incko 27. maja podnio ostavku na mjesto visokog predstavnika.