Na račune proizvođača leglo 8,3 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Na račune proizvođača leglo 8,3 miliona KM


BANjALUKA - Na račune domaćih poljoprivrednika protekle sedmice leglo je oko 8,3 miliona maraka, od kojih je 3,6 miliona namijenjeno za kupovinu traktora, priključaka i druge opreme, što će im olakšati obrađivanje zemlje i svakodnevne radove.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pojašnjavaju da je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Srpske isplaćeno 3.616.220 maraka za kapitalne investicije u poljoprivredi.

- Podržana je kupovina 96 traktora i 766 traktorskih priključaka. Za 46 korisnika omogućena je kupovina opreme u stočarskoj proizvodnji, dok je za devet korisnika omogućena nabavka  opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda - istakli su u ministarstvu.

Naglasili su da je tim sredstvima podržana i izgradnja 33 plastenika, 54 sistema za navodnjavanje, izgradnja objekata u stočarskoj proizvodnji i ribogojilišta, a sufinansirano je i podizanje 12 višegodišnjih zasada, kao i tri protivgradne mreže.

- Isplatom su obuhvaćeni svi korisnici koji su izvršili investicije i koji su predali zahtjev za isplatu - navode u resornom ministarstvu.

Vlasnici plantaže “Stojnić” u Gradišci dobili su blizu 46.000 maraka pomoći za četiri važne investicije, i to za protivgradnu mrežu, sadni materijal, traktor i kosilicu za travu, što će im, kako ističu, uveliko olakšati poslovanje.

- Da nije ove pomoći, teško bismo mogli bilo šta napraviti. Spaseni smo. Samo za nabavku traktora morao sam podići kredit od 42.000 maraka - kaže Milenko Stojnić, istakavši da je posebno važno to što su podsticaji isplaćeni u julu, umjesto pred kraj godine.

Isto misli i predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo, koji ističe da su podsticaji koji su u četvrtak isplaćeni povrtarima došli u pravo vrijeme i da će im dobro doći za nastavak proizvodnje.

- To je pozitivan korak, povrtari su prošle godine bili ugroženi zbog pandemije virusa korona, a ove godine sušom, te nekontrolisanim uvozom - kazao je za “Glas” Mastalo, koji je ove godine dobio oko 12.000 maraka podsticaja za nabavku traktora. Prema njegovim riječima, da nije bilo podsticaja, ne bi mogli navodnjavati poljoprivredne površine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo je i 699.051 marku za podršku uzgajivačima svinja.

- Isplaćena su sredstva za 58 korisnika, i to za ukupno 16.257 utovljenih svinja, odnosno, isplaćene su 43 marke po grlu - naveli su u ministarstvu.

Uzgajivač svinja Bojan Petrić dobio je oko 10.000 maraka podsticaja.

- Poljoprivreda ne može gotovo ništa bez podsticaja. Međutim, i pored ogromne podrške Ministarstva poljoprivrede, potrebne su sistemske mjere na nivou BiH kako bismo opstali na tržištu i bili konkurenti - poručio je Petrić.

Žita

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Srpske isplaćeno više od 3,9 miliona maraka po osnovu podsticaja za 2021. godinu.

- Isplaćena je premija za regres po hektaru sjetvene površine za strna žita, kao i za zaštitu zdravlja biljaka i sjeme domaćeg hibrida - naveli su u ministarstvu.

Glas Srpske