Šeranić: Pojava različitih sojeva moguća i u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: Pojava različitih sojeva moguća i u Srpskoj


KOSTAJNICA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je pojava različitih vrsta sojeva virusa korona moguća i u Republici Srpskoj i istakao da je važno da se građani pridržavaju propisanih mjera i vakcinišu.


"Što se tiče generalno mutacija virusa korona i pojave različitih vrsta sojeva, moguće je da bude i u Republici Srpskoj i gama i beta i lambda i, evo, delta soj o kome se u posljednje vrijeme govori, s obzirom na način prenosa koji je respiratorni", rekao je on novinarima u Kostajnici, odgovarajući na pitanje da li je moguće da gama soj virusa korona bude izolovan Srpskoj, nakon što je njegovo prisustvo potvrđeno u Federaciji BiH.

Ministar Šeranić istakao je da je važno da se građani i dalje pridržavaju propisanih mjera koje se odnose, bilo na pojedinca, bilo na samu sredinu, te da se vakcinišu.

"Istraživanja su pokazala da je kod bilo kojeg soja virusa korona efikasnost vakcine vrlo visoka i ona će pomoći osobi koja se vakciniše, u slučaju da se zarazi virusom, odnosno u smislu razvijanja nekog težeg stanja oboljenja", naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, gama soj je nešto zarazniji od prvobitnog koji se pojavio u martu prošle godine, ali i nešto manje zarazan od delta soja.

"Ne bismo građane opterećivali nazivima i virulentnošću sojeva. Važno je da znaju da se pridržavaju epidemioloških mjera, gdje god je to moguće. Shvatamo mi i situaciju u koju smo došli, u epidemiološki bolje trenutno stanje, pa su mnogi ljudi opušteniji nego što bi to trebalo da budu. Život mora teći dalje, ali oprez zbog virusa treba da imamo na umu", zaključio je Šeranić.

Srna / Glas Srpske