NAŠA BORBA SA KOVIDOM PROMOVISANA U BANjALUCI :: Semberija INFO ::

 

NAŠA BORBA SA KOVIDOM PROMOVISANA U BANjALUCI


Knjiga “Naša borba sa kovidom”, autora prof. dr Zlatka Maksimovića, promovisana je u srijedu, 7.jula, u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Promociji je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da ova izvrsna monografija u suštini predstavlja retrospektivu svih aktivnosti u posljednjih godinu i po dana i naveo da će biti predmet izučavanja na studijama.



“To nam može pomoći da dobijemo povratne informacije da li smo dobro radili u posljednjih godinu i po dana kada se govori o upravljanju ovom krizom u Republici Srpskoj”, rekao je Šeranić.

On je naglasio da ova monografija na neki način predstavlja požrtvovanost i hrabrost zdravstvenih radnika koji su u tom periodu radili, i na neki način je posvećena svima njima kroz prikaz bolnice u Bijeljini.

Šeranić je čestitao Maksimoviću, zdravstvenim radnicima bolnice u Bijeljini koji su, uz autora, dio ove monografije, kao i recenzentima, te izrazio zadovoljstvo što autor planira promocije i van granica Republike Srpske.



Maksimović, koji je direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini, rekao je novinarima da je u pitanju prva monografija u Evropi ove vrste – spoja nauke i struke u oblasti menadžmenta u zdravstvu, epidemiologije i infektologije.

On je istakao da je knjiga nastala s ciljem upoznavanja stručne i šire javnosti o doprinosu bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi” u borbi sa pandemijom virusa korona.

“Napisali smo kako smo radili tokom pandemije u bolnici Bijeljina zajedno sa resornim ministarstvom, Institutom za javno zdravstvo i Fondom zdravstva Republike Srpske”, naveo je Maksimović.
Maksimović je rekao da su kritike pozitivne, te dodao da se knjiga prevodi na engleski i ruski jezik i da su planirane promocije u Foči, Mostaru, Rusiji i Americi i drugim mjestima.

Recenzent monografije i epidemiolog Biljana Mijović sa Medicinskog fakulteta u Foči istakla je da je riječ o jedinstvenoj monografiji i da svjedoči o tome kako su sve traženi odgovori za građane Bijeljine, ali i daleko veće okoline.

Mijovićeva je istakla da su se recenzenti izjasnili da knjiga može da se koristi, ne samo na osnovnim studijama medicine, već i na višim nivoima medicine i srodnih grana, na masteru javnog zdravlja, ali i u drugim granama.

Agencije