Poreska uprava Republike Srpske i u prvih šest mjeseci zadržala stabilan trend naplate :: Semberija INFO ::

 

Poreska uprava Republike Srpske i u prvih šest mjeseci zadržala stabilan trend naplate


Polugodišnja naplata javnih prihoda veća za 180 miliona KM
 
Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS, prikupila ukupno 1,354 milijarde maraka, što je za čak 179,2 miliona KM ili 15 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, čime je zadržan stabilan trend rasta naplate javnih prihoda.

Naplata direktnih poreza u posmatranom periodu iznosila je 267,9 miliona maraka, što je za 46,8 miliona maraka ili 21 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od oko 138,5 miliona maraka, što je za 25,7 miliona KM ili 23 odsto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 108,5 miliona KM, što je za 13,6 miliona KM ili 14 procenata više, dok je porez na nepokretnosti naplaćen u iznosu od 12,5 miliona KM, što je za 7,1 milion maraka više nego u uporednom periodu.
Kada su u pitanju doprinosi, naplata u prvoj polovini ove godine je iznosila 859,9 miliona maraka, što je za 85,5 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 489,5 miliona KM ili 11 odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno je 310,9 miliona KM ili 11 odsto više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje veća za po 11 procenata.

Rast naplate u svim segmentima bilježe i ostali javni prihodi, pa su tako naplaćeni u iznosu od 225,8 miliona KM, što je za 46,8 miliona KM ili 26 odsto više. U tom segmentu javnih prihoda, takse i naknade su naplaćene u iznosu od 134,2 miliona maraka ili 18 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 30,9 miliona maraka ili 57 procenata više u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine. Takođe, povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada i kazni za po 51 odsto, dok je naplata ostalih prihoda veća za 14 procenata.

Kada je u pitanju samo jun ove godine, naplata je iznosila 231,7 miliona KM, što je za 14,5 miliona maraka ili sedam odsto više nego u junu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 41,9 miliona KM ili dva odsto manje, dok su doprinosi naplaćeni u iznosu od 150,1 milion KM ili šest odsto više, a naplata ostalih javnih prihoda u junu bilježi rast od 19 procenata.

Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.

Poreska uprava Republike Srpske