VIDOVDANSKI SABOR U ZVORNIKU :: Semberija INFO ::

 

VIDOVDANSKI SABOR U ZVORNIKU


Foto: Srna
U Zvorniku je večeras održana kulturna manifestacija Vidovdanski sabor, na kojoj su učestvovala kulturno-umjetnička društva i folklorni ansambli iz Republike Srpske i Srbije.

Na ovom, 16. revijalnom saboru, koji se tradicionalno održava u Zvorniku, nastupili su učesnici iz Sremske Mitrovice, Čačka, Nove Pazove i grada domaćina.

Predsjednik KUD-a "Sveti Sava" iz Zvornika Dragan Golić rekao je novinarima da je zbog pandemije virusa korona smanjen broj učesnika ove manifestacije.

Golić je, ističući da je razmišljano da uopšte ne bude održana ova tradicionalna manifestacija upravo zbog pandemije, rekao da se ipak ušlo u organizaciju ovog Vidovdanskog sabora prije desetak dana kada se već znalo da pandemija jenjava.

On je zahvalio svim učesnicima koji su došli na Sabor, iako se održava sa znatno manjim brojem učesnika u odnosu na ranije godine, te naveo da su publici prikazane folklorne igre iz Republike Srpske i Srbije.

Umjetnički direktor Folklornog ansambla "Branko Radičević" iz Sremske Mitrovice Dragan Đorđević rekao je da sa ovim ansamblom drugi put učestvuje na zvorničkom Vidovdanskom saboru.

- Posebno nas raduje činjenica da smo pozvani na ovaj sabor jer smo zbog prisilne pauze koju je izazvao kovid 19 već duže od godinu dana izvan organizovanja folklornih skupova - rekao je Đorđević i dodao da ovaj ansaml nastupa sa dvije koreografije, odnosno sa igrama iz Srema i Šumadije.

Učesnici Vidovdanskog sabora prethodno su prodefilovali glavnom gradskom ulicom, nakon čega su položili vijence na zvornički Spomenik za 1.080 poginulih boraca.

Organizator ove manifestacije je Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Sava", a pokrovitelj grad Zvornik.
 
(SRNA)