SAOPŠTENjE GO OSTA VRS Bijeljina: Zatvorena sjednica? :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE GO OSTA VRS Bijeljina: Zatvorena sjednica?


Vjerovali ili ne 13. juna  t.g. održana je prva sjednica Skupštine RO OSTA-VRS Bijeljina u prostorijama  KC Bijeljina i po svojoj formi bila je to „zatvorena“ sjednica. Ovakve zatvorene sjednice bile su česta pojava pedesetih - šezdesetih godine prošlog vijeka.

Sjednicom predsjedovao je Pero Mlađenović uz ,,asistenciju“ Jove Markovića, predsjednika RO Bijeljina. Sastavljen je spisak „zvanica“ koje mogu ući u salu i prisustvovati Skupštini. Da bi odluka o zabrani ulaska u salu nepoželjnim bila ispoštovana do kraja, u jednom momentu organizator je zatražio i asistenciju  policije.
Ubrzo ćemo doći  i do ogovora zašto je izborna Skupština RO Bijeljina bila zatvorena'', navedeno je u saopštenju za javnost GO OSTA VRS Bijeljina.

Kako se tvrdi u saopštenju, Izbornoj skupštini iz Opštinskog odbora  Ugljevik prisustvovali su „delegati“ (njih četvorica),  koji nisu  izabrani na  njihovoj izbornoj  skupština, kao i članovi Opštinskog odbora, koji po statutu na izbornoj skupštini nemaju pravo glasati, jer nisu izabrani delegati.  Predsjedavajući je desetorici kolega iz Ugljevika dozvolio da glasaju, a po Statutu  ni jedan od njih nije imao pravo da  glasa.
Predsjedavajući poziva na skupštinu i kolege iz  Brčkog, njih jedanaest da i dozvoljava im da punopravno glasaju i donose odluke.
Brčanska organizacija, zbog specifičnog ustavno pravnog  položaja, kod suda u Brčkom  registrovala se kao zasebna Organizacija proistekla iz Odbrambeno otadžbinskog rata. (OO OSTA VRS DBČ BIH)
Predsjedavajući Pero Mlađenović  kao legitimne delegate Skupštine GO Bijeljina  prihvata članove   RO Bijeljina, J. Markovića i V. Grabovičkić, što je, takođe, protivstatutarno.
Tokom sjednice ova dva člana RO Bijeljina  predlažu jedan drugog za članstvo u Regionalnom  odboru, za novi  četvotogodišnji  mandat.
 Od početka do kraja izbora skupština je bila protivstatutara, jer nije utvrđeno legitimiitet delegata i nije utvrđen kvorum. Skupština nije imala kvorum za rad, glasanje i odlučivanje. Vjerovatno je to razlog zašto je ova Izborna skupština  bila „zatvorenog“ tipa, jer su novoizabrani članovi RO Bijeljina i članovi Organizacije znali da nemaju podršku skupštine GO Bijeljina. Pojednci iz  Organizacije, znajući da na legitiman način nemaju izgleda da ponovo budu birani na dužnosti u Organizaciji, odlučili su se za  ovaj metod „zatvorene“ sjednice kako bi sami sebe predlalagali i birali. Zaključak  je, da je organizator,  kolege iz Brčkog i Ugljevika nečasno  upotrebio da bi ostvario svoje ambicije u Organizaciji. Protiv ove nelegalne skupštine naš GO  obavijestio je v.v. predsjednika Organizacije i zamjenika Predsjedništva Skupštine u Banjluci, sa prijedlogom da se ova Skupština poništi i da sve u Skupštini RO Bijeljina  vrati na stanje prije 13.juna. tekuće godine'', stav je GO OSRA VRS Bijeljina.