FORMIRANjE LISTE LIJEKOVA U REPUBLICI SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

FORMIRANjE LISTE LIJEKOVA U REPUBLICI SRPSKOJ


Udruženja pacijenata, putem Memoranduma o saradnji, zajedničkim snagama aktivno se uključuju u proces zagovaranja promjene regulatornog okvira koji se odnosi na formiranje listi lijekova Republike Srpske. 

Kako je najavljeno, potpisivanje Memoranduma o saradnji udruženja pacijenata biće u petak, 26. juna u Hotelu ,,Bosna'' u Banjaluci. Potpisnici memoranduma su predstavnici:  Udruženja stomičara ILCO-STOMA RS, Udruženja građana ,,Srce na dlanu", Udruženja oboljelih od hemofilije, Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, Saveza žena oboljelih od raka dojke ,,Iskra”, Udruženja dijabetičara Prijedor,  Udruženja oboljelih od epilepsije Republike Srpske, Udruženja dijabetičara ,,Diabeta" Bijeljina, Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske, Udruženja Diabet No1, Udruženja multiple skleroze Republike Srpske, te Udruženja građana ,,Multipla skleroza'' regije Istočna Hercegovina.

Potom će uslijediti svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji udruženja pacijenata koji djeluju na području Republike Srpske, a u okviru realizacije projekta Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH.
Transparentnost, otvorenosti i uključenost su ključni principi koji dovode do željene promjene i uključenja pacijenata u proces kreiranja listi lijekova.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji osnažuje se pozicija udruženja pacijenata i formira jedinstven glas za pokretanje promjena. Otvorenost i transparentnost javne uprave je od vitalnog značaja kako bi stavovi pacijenata bili reflektovani u odlukama koje se odnose na liste lijekova, te pacijenti imali na raspolaganju lijekove koji im pružaju najveću moguću zdravstvenu korist u odnosu na dostupna javna sredstva.

Projekat ,,Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH” podržan je od Vlade Švicarske, kompanije Roche d.o.o. – Roche Ltd. i Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH, a provodi ga Net Consulting d.o.o'', potvrđuju organizatori.

Semberija info