Krivokapić: Posjeta Srpskoj predstavlja zaokret :: Semberija INFO ::

 

Krivokapić: Posjeta Srpskoj predstavlja zaokret


Фото - РТРС

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da današnji dan i posjeta Republici Srpskoj predstavlja zaokret jer je prethodna crnogorska vlast zaboravljala određene regione koji nose prefiks koji nije najbolji način prihvatala.

- Mi želimo da to promijenimo. Nije bitno kako se ko osjeća, šta je po nacionalnosti jer je došlo vrijeme da ekonomija dominira na ovim prostorim - rekao je Krivokapić novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

On je naglasio da upravo Vlada na čijem je čelu šalje jednu takvu poruku - da je okrenuta boljoj budućnosti i prosperitetu, prvenstveno građana Crne Gore, te jačanju i unapređenu saradnje sa svim susjedima.

- Zbog toga je ovo prilika da u svakom razgovoru nađemo dodirne tačke koje će upravo biti simbol tog našeg zajedništva, posvećenosti i bolje saradnje. Naravno, za tu saradnju potrebno je da politika bude nešto što je garant dobre saradnje - rekao je Krivokapić.

On je istakao da to Vlada Crne Gore ovog pokazuje na najbolji način.

- Osim dodirnih tačaka koje je pomenula i predsjednik Srpske, želim da istaknem onu koja je meni primarna da, pošto živimo u vremenu krize, a nekako je zapalo moju generaciju da stalno živi u krizi, da je prevaziđemo na najbolji mogući način i da pokažemo maksimalnu solidarnost, jer ako nje nema u kriznom periodu, onda će je manje biti poslije - naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je u ovom trenutku najvažnije da dočeka spremno turističku sezonu.

- Uradili smo sve što je neophodno da bi ta sezona bila na najbolji način odrađena sa stanovišta bezbjednosti turista koji dolaze kod nas. Pošto je Crna Gora prepoznata kao dobra destinacija za turiste iz Srpske, nadam se da će to ovog puta biti u većem broju nego što očekujemo. Ne mogu da ne kažem onu najbolju i najljepšu poruku koju je dao Aleksa Šantić kada je rekao za dragulj Crne Gore - Boku Kotorsku da je „nevjesta Jadrana“ - rekao je Krivokapić.

On je naglasio da i ostali dio Crnogorskog primorja očekuje turiste iz Republike Srpske sa zadovoljstvom i da će oni biti dragi gosti.

- Potrebna je samo dobra volja da se zaboravi da je put od Banjaluke do Herceg Novog malo problematičan, ali da je izazovan. Nadam se da, pošto porodično šparamo novac, a šparamo i vrijeme, postoji i mogućnost avio-destinacije od Banjaluke do Tivta, te da će to povećati broj turista - rekao je Krivokapić.

Željka Cvijanović izjavila je danas da postoji veliki prostor za povećanje spoljno-trgovinske razmjene između Republike Srpske i Crne Gore, te da su institucije opredijeljene da rade na tom pitanju.

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem naglasila da postoji čitav niz značajnih infrastrukturnih projekata na kojima Srpska i Crna Gora mogu sarađivati, te kao posebno značajan istakla izgradnju magistralog puta Foča-Hum.

Prema njenim riječima, ovo će biti suštinski važna veza i za građane Republike Srpske i BiH, s jedne, i Crne Gore, s druge strane.
-Današnji razgovor bio je u funkciji onoga što treba uraditi da bismo poboljšali odnose i da bismo se bolje razumijeli - rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je sa premijerom Crne Gore razgovarala o tome kako da prirodnu upućenost jednih na druge podignu na viši nivo i obezvijede čitavu logistiku da bi stvari mogle da se realizuju.

- Za pozdraviti je aktivnost koju smo zajedno ozvaničili, a to je ukidanje naplate putarine da bi se obezbijedila lakša i jeftinija komunikacija naših građana sa Crnom Gorom. S obzirom da idemo u susret turističkoj sezoni, razgovarali smo o spremnosti Crne Gore za prijem turista - napomenula je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je istakla da je to posebno važno za građane Srpske, koji su tradicionalno naslonjeni na Crnogorsko primorje.
Cvijanovićeva je navela da ta veza treba da bude dvosmjerna, te pozvala građane Crne Gore da odmor provedu u mnoštvu turističkih sadržaja u Republici Srpskoj, počeviši od dobrih banjskih centara, planina, ekstremnih sportova, vjerskog turizma i drugog.

-Raduje nas planirano uvođenje avio-linije koja će dodatno poboljšati mogućnost naših ljudi na putuju. Naša želja je da međusobne odnose podignemo na najveći mogući nivo, da to bude prirodna veza kao što je i sa Srbijom, ali i da razvijamo ono što je regionalna saradnja na svaki mogući način - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da pri tome treba da se koriste i resursi EU koja daje određene mogućnosti da se jačaju takve regionalne ili međudržave veze.

- Mi smo ovdje na raspolaganju za svaki ekonomski projekat znajući da su naši privrednici već upućeni jedni na druge, ali da im često treba upravo ta logistika koja dolazi od samih institucija - objasnila je Cvijanovićeva.

Sastanak je, kaže Cvijanovićeva, bio prilika da premijera Crne Gore upozna sa političkom situacijom, te istakne da su institucije Srpske stabilne i funkcionalne, kao i da Vlada Republike Srpske radi svoj posao.

- Imali smo teške izazove u prethondnom periodu obilježenom pandemijom, ali smo uspjeli proći kroz taj period prilično stabilno. Naše bolnice su funkcionisale, naš zdravstveni sektor jeste trpio veliki pritisak, ali smo uz pomoć institucija uspjeli prebroditi krizu - naglasila je Cvijanovićeva i izrazila očekivanje da će uz vakcinaciju svi ući u neki mirniji period.

Cvijanovićeva je navela da je budžet Srpske stabilan, da se na vrijeme izvršavaju sve obaveze.

- Zadovoljna sam činjenicom da je Vlada ispregovarala i ušla u važnu aktivnost koja se odnosi na povećanje plata, čime šaljemo poruku da smo funkcionalni i da možemo izvršavati svoje oabveze, ali prevashodno vodimo računa o našim građanima i na koji način podići nivo potrošnje - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je Krivokapiću zahvalila na posjeti, te izrazila nadu da će sve o čemu su razgovarali biti i realizovano.

Srna / Glas Srpske