Sve bliže početak izgradnje vjetroparka u Nevesinju :: Semberija INFO ::

 

Sve bliže početak izgradnje vjetroparka u Nevesinju


Ugovor o dodjeli koncesije privrednom društvu “VE Grebak” iz Nevesinja za izgradnju vjetroelektrane u toj opštini trebalo bi da bude potpisan krajem iduće sedmice, nakon čega će investitor započeti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa zemljištem na kojem će biti izgrađen vjetropark.

Potvrdio je to u petak za “Glas Srpske” izvršni direktor “VE Grebak” Miralem Čampara, naglasivši da nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Srpske slijedi rješavanje pitanja zemljišta.

- Taj proces kod nas dosta dugo traje i vjerujem da ćemo tek za godinu imati u potpunosti riješene imovinsko-pravne odnose. Potrebno je izraditi elaborate o parcelaciji, zatim pretvaranju šumskog i poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Uporedo s tim projektovaćemo saobraćajnice, montažne platoe i temelje za postavljanje vjetroturbina - istakao je Čampara i dodao da je planirano postavljanje 14 vjetroturbina.

Procijenjena instalisana snaga VE “Grebak” je 49,5 megavata, dok je procijenjena godišnja proizvodnja 130 gigavat-časova.

- U planu koji je sastavni dio ugovora o koncesiji naveli smo da bi probna proizvodnja električne energije trebalo da počne tri godine nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti - rekao je Čampara i dodao da bi mnogo značilo formiranje tržišta za obnovljive izvore energije u BiH.

Čampara je istakao da će, kada proizvodnja počne, vidjeti gdje će plasirati električnu energiju koju proizvedu, s obzirom na to da ugovor o koncesiji, tvrdi on, dozvoljava i prodaju energije izvan granica zemlje.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović ističe za “Glas Srpske” da će ova višemilionska investicija donijeti brojne pogodnosti opštini.

- Investitor je rekao da će na svim građevinskim radovima biti angažovana domaća preduzeća, a to će značiti pune ruke posla za naše radnike. Prema nekim procjenama, vrijednost izgradnje pristupnih puteva je između 15 i 20 miliona maraka - kazao je Avdalović.

Naglasio je da bi, nakon što proizvodnja energije započne, svake godine u lokalnu kasu trebalo da se slije oko 350.000 evra po osnovu taksi.

Vlada Srpske je još u decembru prošle godine raspisala konkurs za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju, a procijenjena vrijednost investicije je oko 130 miliona maraka. Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a inicijativu za dodjelu koncesije pokrenulo je privredno društvo “VE Grebak” iz Nevesinja, koje već deceniju istražuje potencijale vjetra na toj lokaciji, udaljenoj oko pet kilometara od centra Nevesinja. Investitori su ranije naglasili da je prosječna brzina vjetra na lokalitetu Grebak sedam metara u sekundi. 

Lokacije

Milenko Avdalović ističe da je uvjeren da će nakon što prvi kilovati struje “poteknu” sa Grebaka, brojni investitori doći u Nevesinje.

- Položaj naše opštine je takav da osim Grepka imamo još tri potencijalne lokacije na kojima bi mogli biti izgrađeni vjetroparkovi. To su Morine, Trusina i Kruševljani - rekao je Avdalović.

​Izvor: Glas Srspek/Info Bijeljina