Šeranić: Povećanje plata zaposlenim u zdravstvu do osam odsto :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: Povećanje plata zaposlenim u zdravstvu do osam odsto


BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da bi ukupno povećanje plata zaposlenih u zdravstvu trebalo da bude do osam odsto.

Šeranić je objasnio da je Vlada pronašla mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je planirano povećanje od tri odsto.

Prema njegovim riječima, određeni paketi zakona, koji se planiraju u narednom periodu, a koji se odnose na povećanje neoporezivog dijela dohotka, omogućiće da se plate uvećaju i za neki veći iznos, koji bi išao i do osam odsto.

"To nas dovodi u situaciju da kroz diskusije sa pojedinim sindikatima ulazimo u fazu usaglašavanja, jer je njihov zahtjev za povećanjem bio minimalno osam do devet odsto", rekao je Šeranić novinarima nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima sindikata radnika u zdravstvu.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske pojašnjavaju da ovo čini godišnje bruto uvećanje za plate zaposlenih u zdravstvu od oko 20,5 miliona KM.

Šeranić je podsjetio da je prije dvije godine, kada je preuzeo mandat, govorio da će se onog trenutka kada se steknu uslovi, raditi na povećanju plata radnika u zdravstvu.

"Evo nakon dvije godine smo uspjeli da zaustavimo rast dugovanja, odnosno obaveza u samom zdravstvu, uspjeli smo da obezbijedimo da 33 ustanove u zdravstvu posluju pozitivno u prošloj godini, dok druge ustanove imaju trend poboljšanja stanja", pojasnio je Šeranić.

On je dodao da je Vlada Srpske prihvatila program rješavanja pitanja radnika koji treba da odlaze u penziju kada je riječ o plaćanju poreza i doprinosa, te da je postignuto da u 99 odsto ustanova svi plaćaju poreze i doprinose.

"Time smo stabilizovali sistem u posljednje dvije godine, čime se stiču uslovi da razmišljamo o povećanju plata koje je sada došlo na red. Očekujem da završimo proces koji je pred nama da radnici u zdravstvu dobiju ova povećanja plata", rekao je Šeranić.

On je naveo da je sa predstavnicima sindikata razgovarano i o novim modelima uvećanja naknada za dežurstva, kao i razdvajanju kategorija aktivne od pasivne pripravnosti, što će biti regulisano novim Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Šeranić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prethodno omogućila rast plata zaposlenih u oblasti zdravstva kroz povećanje cijene rada sa 135 na 145 KM od oktobra 2019. godine, a u saradnji sa sindikatima u ovoj oblasti.

"Takođe, institucije Republike Srpske su uvažile velike napore radnika u zdravstvu u Republici Srpskoj u toku pandemije virusa, te su u prošloj godini, uz redovnu platu, zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 KM", dodao je Šeranić.

Sastanku sa resornim ministrom prisustvovali su predstavnici Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srpske i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

O zaključcima sastanka obaviješteni su i predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Strukovnog sindikata doktora medicine, koji iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

Srna / Glas Srpske