MEĐUNARODNI DAN PORODICE :: Semberija INFO ::

 

MEĐUNARODNI DAN PORODICE


U svijetu se obilježava Međunarodni dan porodice. Fondacija "Udružene žene" iz Banjaluke sa partnerima skrenuli su pažnju na problem porodičnog nasilja za vrijeme pandemije.

Na početku pandemije, mnoge žene, kao i djeca bilu su izloženi porodičnom nasilju. Sigurna kuća u Banjaluci u prethodnoj godini, zbrinula je 54 žrtve porodičnog nasilja, što je više u odnosu na 2019. godinu.

Nada Golubović, predsjednica UO Fondacije "Udružene žene", kaže da su se žene javljale u njihovo savjetovalište radi povjeravanja djece. Dodala je da su žene javljale i u privatno savjetovališto gdje je za tridesetak odsto bio povećan obim usluga.

"Udružene žene" u saradnji sa banjalučkom Osnovnom školom "Dositej Obradović" kreirale su video čija je tematika - značaj čuvanja zdravih porodičnih odnosa, kao i uticaj porodičnog nasilja na djecu.

- Snimak pokazuje određene poruke djece koja govore šta je za njih porodica, a nama je cilj bio da sve te poruke dođu do srca svih porodica - istakla je Tatjana Berberina, pedagog u O.Š. "Dositej Obradović".

Međunarodni dan porodice ima za cilj da ukaže na činjenicu koliko je važan zdrav porodični odnos, kao i potreba da se radi na prevenciji nasilja.

Bosiljka Bošnjak, pomoćnica ministra za porodicu, istakla je da je današnji dan najbolja prilika da se ukaže na značaj porodice u društvu, uvažavajući čovjeka i njegove potrebe, kao i različitosti nekih stavova.

Porodica u kojoj ima nasilja nije i dom! Zato, ukoliko ste žrtva nasilja, ili poznajete nekog ko trpi porodično nasilje, nazovite i prijavite policiji ili na SOS telefon, koji je besplatan i uvijek dostupan.
 
(RTRS)