FOND PIO REPUBLIKE SRPSKE: Rast prihoda po osnovu doprinosa :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO REPUBLIKE SRPSKE: Rast prihoda po osnovu doprinosa


Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je rekordan prihod po osnovu doprinosa u iznosu od 318,45 miliona KM, što je za 29,27 miliona KM ili 10,34% više u odnosuna isti period prošle godine. Ostvareni prihod po osnovu doprinosa veći  je za 24,32 miliona KM ili 8,35%  u odnosu  na plan  u prva četiri mjeseca ove godine.

Ovako dobar prihod po osnovu doprinosa rezultat je prije svega seta ekonomsko-finansijskih mjera Vlade Republike namijenjenih ublažavanju posledica i podršci  privredi i preduzetnicima u borbi protiv pandemije virusa korona, a što je omogućilo Vladi Republike Srpske da krajem aprila ove godine donese odluku o isplati jednokratne novčane naknade povodom Vaskršnjih praznika za svih 270 hiljada korisnika prava.

Redovno godišnje usklađivanje i vanredno povećanje penzija po zbirnoj stopi od 3%, od  01. januara ove godine, uz konstantan rast broja korisnika prava zahtijevaju i rast prihoda kako bi neophodna sredstva bila obezbeđena iz realnih izvora finansiranja, odnosno doprinosa. Za sada je rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu potpuno zadovoljavajući, kao i u odnosu na plan za prva četiri mjeseca ove godine, tako da je i jednokratna novčana naknada za preko 270 hiljada korisnika prava u potpunosti obezbeđena upravo iz rasta izvornih prihoda.
 
Fond PIO RS - Odnosi s javnošću