GENERALU SARIĆU POVRIJEĐENI UGLED I ČAST :: Semberija INFO ::

 

GENERALU SARIĆU POVRIJEĐENI UGLED I ČAST


BiH pravosnažno mora penzionisanom generalu Policije Republike Srpske i bivšem komandantu Specijalne brigade policije RS Goranu Sariću da isplati naknadu zbog pretrpljenog duševnog bola i povrede ugleda, časti i slobode.

Ovu odluku donio je Ustavni sud BiH koji je prije dva dana odbacio apelaciju Pravobranilaštva BiH i potvrdio rješenje Suda BiH iz decembra 2019. godine. Tim rješenjem Suda BiH precizirano je da su duševni bol i povreda ugleda i časti kod generala Sarića prouzrokovale neopravdane mjere zabrane koje su mu izricane tokom dva suđenja za ratne zločine. Podsjećamo, general Sarić je pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine u dva predmeta vođena protiv njega, nakon čega je pred Sudom BiH podnio tužbu protiv BiH tražeći naknadu na ime nematerijalne štete izazvane određivanjem kućnog pritvora, zabranom kretanja i drugim mjerama zabrane.
 
- Sud BiH je presudio da se tužitelju zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti usljed izrečenih mjera zabrane dosudi predmetni iznos, smatrajući da to predstavlja adekvatnu satisfakciju za tužitelja. Osim toga, i iz obrazloženja drugostepene presude slijedi da su za vrijeme trajanja mjera zabrane, koje su trajale duži period, kod tužitelja prouzrokovani duševni bolovi takvog intenziteta da opravdavaju naknadu. Ustavni sud smatra opravdanim ove navode i smatra da su neosnovani navodi Pravobranilaštva BiH o kršenju prava na imovinu - navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.
 
General Goran Sarić kaže da je zadovoljan što je dočekao pravdu i satisfakciju i u ovom postupku.
 
- Nije mi jasno zašto su se uopšte žalili, pogotovo što tužbeni zahtjev nije bio ni previsok. Ali sada je i to završeno, iako su meni mnogo značajnije bile presude kojima sam oslobođen optužbi za ratne zločine - kaže Sarić.
 
Sarićev advokat Ozrenka Jakšić kaže da nije ni očekivala da će apelacija biti prihvaćena, ističući da je iz presuda redovnih sudova, kao i revizija kojima su potvrđene oslobađajuće presude, bilo očigledno da su navodi iz apelacije potpuno proizvoljni.
 
- Tužbeni zahtjev za naknadu bio je postavljen u okviru postojeće sudske prakse i u skladu sa ostalim odlukama u takvim slučajevima. Nisam u ovom trenutku potpuno sigurna, ali čini mi se da je tužbeni zahtjev oko 26.000 KM - kaže Jakšićeva.
 
Prema njenim riječima, iz Pravobranilaštva BiH su u apelaciji tvrdili da propisima nije regulisano pravo na naknadu štete u ovakvim slučajevima, što apsolutno nije tačno.
 
- Pravobranilaštvo BiH je zauzelo stav da podnosi zahtjeve za reviziju i da se žale i kad za to ima i kada nema osnova. To je zato što oni ne plaćaju sudske takse, da ih plaćaju kao druge stranke u postupku, vjerovatno ne bi podnosili zahtjeve za vanredne pravne lijekove i apelacije na sve i svašta - kaže Jakšićeva.
 
Hronologija
 
General Goran Sarić prvi puta je uhapšen 1. novembra 2011. godine po optužnici Tužilaštva BiH za ratne zločine u sarajevskom naselju Nahorevo. Prvostepenom presudom u avgustu 2013. bio je osuđen na 14 godina zatvora, ali u novembru naredne godine pravosnažno je oslobođen odgovornosti. Samo dan nakon prvostepene presude u tom predmetu, ponovo je uhapšen po optužnici za ratni zločin u Srebrenici, ali u tom predmetu su i prvostepena i pravosnažna presuda bile oslobađajuće. Tokom tih postupaka, general Sarić je više od sedam mjeseci proveo u kućnom pritvoru, Bijeljinu u kojoj živi nije smio da napušta tri godine i deset mjeseci, a zabrana putovanja trajala mu je skoro četiri i po godine.

(Glas Srpske)