GRADIŠKA: OBILjEŽAVANjE 26 GODINA OD STRADANjA SRBA U "BLjESKU" :: Semberija INFO ::

 

GRADIŠKA: OBILjEŽAVANjE 26 GODINA OD STRADANjA SRBA U "BLjESKU"


U Gradišci će danas biti obilježeno 26 godina od stradanja srpskog naroda iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" i otkriven spomenik poginulim Srbima iz tog dijela Hrvatske.

Obilježavanje će početi parastosom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, nakon čega je predviđeno otkrivanje spomenika i pomen žrtvama kod spomenika, koji je izgrađen nedaleko mosta na rijeci Savi.

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da je predviđeno otkrivanje novoizgrađenog spomenika za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz zapadne Slavonije u periodu od 1991. do 1995. godine.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da spomenik otkriju srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i on, kao predsjednik Udruženja.

Organizatori obilježavanja egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Grad Gradiška, Udruženje Srba protjeranih iz zapadne Slavonije i Srpska pravoslavne crkva.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 pripadnike srpske vojnika Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Za ove zločine niko nije odgovarao.

Savjet bezbjednosti UN nije pokrenuo pitanje sankcija za Hrvatsku, koja je kao članica Ujedinjenih nacija izvršila agresiju na zonu pod zaštitom te organizacije.
 
(SRNA)