UNAPREĐENjE PODSTICAJA I POMOĆI POLjOPRIVREDNICIMA SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

UNAPREĐENjE PODSTICAJA I POMOĆI POLjOPRIVREDNICIMA SEMBERIJE


U prostorijama Agrarnog fonda održana je  konferencija za medije na kojoj su govorili direktor  Investicione razvojne banke Dražen Vrhovac, pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljine Stevan Trivković  i direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević. Tema razgovora bile su aktivnosti Agrarnog fonda na unapređenju podsticaja i pomoći poljoiprivrednim proizvođačima na području Semberije u 2021. godini. 

Kako je istakao domaćin, direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarevi, konferenciji za medije prethodio je sastanak koji je, s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima,  organizovao pomoćnik ministra Zoran Maletić.

- Amandmanima smo uspjeli budžet povećati na 1.400.000 konvertibilnih maraka, bio je to prvi korak, a sad radimo na jednoj kreditnoj liniji o kojoj ćemo više reći kad je u potpunosti definišemo. Inače, još uvijek nismo usvojili Pravilnik i program trošenja sredstava za 2021. godinu s obzirom na to da je budžet tek usvojen na sjednici Gradske skupštine održanoj 31. marta. Želim samo da vas obavijestim i prenesem javnosti da mi intenzivno radimo prije svega na Programu razvoja poljoprivrede koje vodi Odjeljenje za poljoprivredu u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i poljoprivrednim fakultetima u Istočnom Sarajevu i u Banja Luci i Agrarnim fondom“, izjavio je Lazarević dodavši da su u nastojanju da barem blizu dosegnu   ono što će biti predviđeno, jer u Gradskom budžetu nema dovoljno sredstava za ono što će biti u programu, odlučili su se za dogovor sa Investicionom razvojnom bankom. Kako najavljuje, detaljnije informacije vezano za pomoć poljoprivrednim proizvođačima u 2021. godini daće u što skorije vrijeme. 

Zoran Maletić je naglasio da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RS daju punu podršku poljoprivrednim proizvođačima Semberije.

- Agrarni fond u Bijeljini je prvi koji je osnovan u Republici Srpskoj, pored njega postoji još jedan u Trebinju, ali ovdje je srce kompletne proizvodnje i imaće našu kompletnu podršku i u narednom periodu. Domaćinstva na području Semberije moramo razvijati, a isto tako moramo raditi i na uvezivanju kako proizvođačkih, tako i prerađivačkih kapaciteta“, istakao je Maletić. 

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljine Stevan Trivković  kaže da se  strateški program donosi za naredne tri godine, a cilj im je da on bude što kvalitetniji. 

- Tražimo rješenja u koja možemo uključiti Investicionu razvojnu banku kako bi pružili što veću podršku sektoru poljoprivrede na području grada Bijeljine. Sagledavamo sve mogućnosti  i mislim da ćemo vrlo brzo izaći sa tim programom, a gro tih mjera biće usmjeren  na male poljoprivredne proizvođače, kako bi oni povećali obim proizvodnje i došli u mogućnost da koriste podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede“, najavljuje Trivković.  

Dražen Vrhovac naglašava da se IRB-e  i do sada, kroz svoje mjere, jasno postavila kao podrška domaćoj privredi, a program koji je prezentovan na sastanku u Agrarnom fondu daje nadu da će domaća privreda krenuti uzlaznom putanjom. 

-Ovaj projekat se tiče malih proizvođača koji će na području Semberije imati podršku kako Agrarnog fonda i Ministarstva poljoprivrede, tako i IRB-ea. Želimo da donesemo, kao i do sada što smo ih zajedno sa Vladom usaglašavali, konkretnije mjere i sa jasnim efektima pomoći  našoj privredi. Znate da smo odmah na početku epidemije kovid-19 smanjili sve naše kreditne linije na fiksnu kamatu 0,5 odsto, što je ispod inflacije, koja jasno govori da je teret krize preuzela IRB sa svojim resursima. Takođe, uveli smo grejs period i period moratorijuma u punom smislu miruju sve obaveze u periodu od pet do šest mjeseci, što značajno olakšava rad naših privrednika i značajno oslobađa određena likvidna sredstva koja naši privrednici mogu da iskoriste da prevaziđu ovu situaciju“ ukazao je Dražen Vrhovac koji je ovom prilikom istakao da ih uvijek posebno raduju konkretni projekti koji su usmjereni direktno na naše privrednike, bez obzira koja je to djelatnost. 

-Šaljemo jasnu poruku da smo uz privredu Republike Srpske“, poručio je Vrhovac.

Semberija info