PRODUŽENE MJERE, NASTAVA NA DALjINU DO 12. APRILA :: Semberija INFO ::

 

PRODUŽENE MJERE, NASTAVA NA DALjINU DO 12. APRILA


Republički štab za vanredne situacije danas je usvojio zaključak koji stupa na snagu u ponedjeljak, 5. aprila, kojim se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica.
Privatna okupljanja se odnose na svadbe, krštenja, rođendane, proslave i druge porodične skupove, a zabranjuje se i rad fitnes centrima /fitnes klubovi, bodi - bilding klubovi i slični objekti/ i kulturno-umjetničkim društvima, kao i organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Od 5. do 12. aprila obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola i univerziteta i ustanova za obrazovanje odraslih u Republici Srpskoj uz obavezu organizovanja nastave na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

Zabranjuje se i rad "velnes" i spa centrima i bazenima, osim za obavljanje trenažnog procesa profesionalnih sportista i profesionalnih sportskih organizacija, kao i rad skijalištima i skijaškim centrima.

Zabranjuje se i rad priređivačima igara na sreću, kao i organizacija klasične tombole, osim priređivačima internet i ostalih lutrijskih igara na sreću, te aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru /pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije.

U periodu od 5. do 12. aprila ograničava se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpne stanice i slično/ na način da se u periodu od 6.00 do 22.00 časa dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

Subjekti koji vrše proizvodnju i prodaju hljeba i svježih peciva, pekarskih i proizvoda od brašna, kolača i svježe tjestenine mogu obavljati djelatnost isključivo prodajom svojih proizvoda bez mogućnosti konzumiranja unutar prodajnog objekta uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih institucija.

Iz Republičkog štaba danas je saopšteno da je dozvoljen rad trgovačkim centrima.

Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja.

- Na ulazu u objekat subjektu su dužni da postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu, te da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta /glavni ulaz, prolazi, hodnici/ - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja, kao i vaspitno - obrazovne ustanove dužni su organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Naređuje se štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, a posebno onima u kojima je pogoršana epidemiološka situacija da, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, a zbog pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na republičke.

Lokalnim štabovima je naređeno da pod hitno preduzmu sve potrebne mjere i radnje na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje lokalne samouprave, te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 časova obavjeste Republički štab za vanredne situacije.
 
(SRNA)