Počinje podjela regresiranog dizel goriva :: Semberija INFO ::

 

Počinje podjela regresiranog dizel goriva


Poljoprivredni proizvođači sa područja grada Bijeljine od danas mogu preuzeti zahtjeve za regresirano dizel gorivo za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi, saopštio je  načelnik Odljeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković na danas održanoj konferenciji za medije.



Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je putem Agencije za agrarna plaćanja dostavilo Odjeljenju za poljoprivredu elektronske spiskove za 1 783 korisnika regresiranog dizel goriva sa područja grada Bijeljine koji su među prvima izvršili ažuriranje  podataka u APIF-u i ispunili uslove, tj. izvršili svoju obavezu plaćanja za zdravstveno osiguranje i protivgradnu zaštitu.

Regresirano dizel gorivo u 2020. godini koristilo je 2 680 poljoprivrednih proizvođača.

- Ministarstvo će u narednom periodu nastaviti da vrši ažuriranje podataka i da dostavlja spiskove za ostale poljoprivredne proizvođače, tako da će oni koji nisu na ovom spisku biti blagovremeno obaviješteni o narednom obračunu“, pojasnio je Stevan Trivković precizirajući da, u skladu sa Pravilnikom, regres iznosi 0,50 konvertibilnih maraka po litru, a odobreno je 100 litara goriva za jedan hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta, a maksimalno 80.000 konvertibilnih maraka po lorisniku za ovu vrstu podsticaja.  

Regresirano dizel gorivo poljoprivredni proizvođači mogu preuzeti od 31. marta pa sve do 31. oktobra kod ovlaštenih distributera nafte i naftnih derivata, koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Republikre Srpske. 

- Prema spisku koji je dostavilo Ministarstvo, na području grada Bijeljine nalazi se 13 ovlaštenih distributera koji će vršiti distribuciju regresiranog dizel goriva, a Odjeljenje za poljoprivredu grada Bijeljine će  podjelu zahtjeva  za regresirano dizel gorivo vršiti putem 14 mjesnih kancelarija“, navodi Trivković.

Sjedišta mjesnih kancelarija su u Janji, Gornjem Crnjelovu, Batkoviću, Gornjem Brocu, Donjem Dragaljevcu, Gornjem Dragaljevcu, Suvom Polju, Donjoj Bukovici, Glavičicama, Velikoj Obarskoj, Dvorovima, Trnjacima, Srednjem Magnojeviću i Modranu.

- Za naseljena mjesta Popovi, Amajlije, Pučile, Patkovača, Golo Brdo, Hase, Brijesnica i Ljeljenča podjela zahtjeva će se vršiti u Gradskoj upravi u Odjeljenju za poljoprivredu“, precizira Trivković koji je pojasnio da se zahtjev za preuzimanje regresiranog dizel goriva  podnosi samo prilikom prve kupovine kod ovlaštenog distributera, a ukoliko poljoprivredni proizvođači  do 15. maja izvrše prijavu dodatnih obradivih površina, dopunu zahtjeva mogu preuzeti samo u prostorijama Odjeljenja za poljoprivredu.

Semberija info