Šeranić: U pojedinim bolnicama imamo alarmantnu situaciju :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: U pojedinim bolnicama imamo alarmantnu situaciju


BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da Bolnica Gradiška prelazi u kovid režim.

"Bolnički kapaciteti kojima raspolažemo u narednim danima možda neće biti dovoljni i moraćemo da otvaramo nove. Banja Slatina je spremna", rekao je Šeranić novinarima.


Šeranić je naveo da je broj hospitalizovanih pacijenata, prema posljednjim podacima, dostigao 1.000, te da je epidemiološka situacija teška.

On je najavio da će predložiti Republičkom štabu za vanredne situacije da se smanje programi rada bolnica, odnosno da se zbrinjavaju pacijenti koji zahtijevaju hitno zbrinjavanje.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj, ministar je rekao da je razgovarano o organizaciji bolničkih kapaciteta za zbrinjavanje povećanog broja pacijenata oboljelih od kovida 19.

Šeranić je naglasio da je na sastanku konstatovano da bolnice imaju dovoljno zaštitne opreme i lijekova.

"U pojedinim bolnicama imamo alarmantnu situaciju s obzirom na broj pacijenata koji treba da zbrinjavaju, te smo usaglasili rad svih bolnica, kako bismo u slučaju potrebe mogli da pacijente iz jedne šaljemo u drugu bolnicu", rekao je Šeranić.

On je naveo da je dogovorena mreža funkcionisanja bolnica, prema kojoj će direktori znati gdje da pacijente usmjeravaju na liječenje.

Prema njegovim riječima, ta mreža podrazumijeva saradnju bolnica Prijedor i Gradiška, zajedno sa Dobojem, zatim saradnju bolnica u Bijeljini i Zvorniku, te bolnica Istočno Sarajevo i Foča, Trebinja i Nevesinja.

"U slučaju da bude bilo potrebe da jednu od bolnica stavimo u kovid režim, moramo znati koja od drugih bolnica preuzima rad hitnih operacija i zbrinjavanje hitnih slučajeva", rekao je Šeranić.

On je upozorio i na alarmantnu situaciju u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske u Banjaluci, gdje se ponovo otvaraju kapaciteti na donjoj lokaciji, s obzirom da je lokacija na Paprikovcu skoro popunjena.

Šeranić je naveo da je na sastanku ponovo dogovorena i aktivacija regionalnih sastanaka, te da će resorno ministarstvo održati sastanke sa lokalnim domovima zdravlja, kako bi se potvrdili protokoli koji su u režimu liječenja pacijenata.

Direktor Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja, ali da su zdravstveni radnici jedinstveni u borbi protiv virusa korona.

"Dobro je što bolnice imaju podršku institucija Srpskoj, te što je dogovoreno da će ona u narednom periodu biti i veća. Svakodnevno smo u zasjedanju, a tako će biti i u narednom periodu", rekao je Maksimović.

On je naveo da je sastanak sa ministrom bio konstruktivan, te da je dogovoreno ko će i šta u narednom periodu da radi u svojoj regiji.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović rekao je da je, uprkos poteškoćama, zdravstveni sistem u Srpskoj u proteklih godinu dana uspješno odgovorio zadatku, te da nijedan pacijent u proteklih godinu dana borbe sa virusom korona nije ostao da nije primljen, ukoliko mu je bila potrebna hospitalizacija.

"Dešavalo se da su kapaciteti bili skoro popunjeni, kao što je to i sada, ali uz dobru organizaciju i zahvaljujući institucijama Srpske, uspjeli smo da se brzo organizujemo i primimo sve pacijente", rekao je Popović.

Glas Srpske