Efikasnost AstraZenekine vakcine je 79 odsto :: Semberija INFO ::

 

Efikasnost AstraZenekine vakcine je 79 odsto


VAŠINGTON - Efikasnost vakcine protiv kovida 19 koju su napravili AstraZeneka i Univerzitet Oksford je 79 odsto u sprečavanju oboljenja sa simptomima, pokazuju danas objavljeni rezultati velikog istraživanja u SAD.

Efikasnost ove vakcine je 100 odsto u sprečavanju težih ili kritičnih oblika bolesti i hospitalizacije, saopštila je AstraZeneka.


Novi podaci objavljeni su u vrijeme kada mnoge zemlje nastavljaju upotrebu ove vakcine nakon što su Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija saopštili da je korist od ove vakcine veća od bilo kakvih rizika, poslije istrage o pojavi krvnih ugrušaka.

AstraZeneka navodi da je nezavisna komisija obavila specifičnu analizu o krvnim ugrušcima i cerebralnoj trombozi u okviru istraživanja u SAD uz pomoć nezavisnog neurologa.

Kompanija napominje da je ova komisija zaključila da „nema povezanog rizika od tromboze ili događaja koje krakteriše tromboza među 21.583 pacijenta koji su primili najmanje jednu dozu ove vakcine".

„Specifičnom potragom za cerebralnom sinusnom trombozom nisu pronađeni takvi slučajevi u ovom istraživanju", piše u saopštenju.


Srna / Glas Srpske