JAVNA USTANOVA VODE SRPSKE BIJELjINA - SAOPŠTENjE ZA JAVNOST: Svjetski dan voda, 22. mart :: Semberija INFO ::

 

JAVNA USTANOVA VODE SRPSKE BIJELjINA - SAOPŠTENjE ZA JAVNOST: Svjetski dan voda, 22. mart


ФОТО: Ријека Шипчаница, притока ријеке Таре, општина Фоча, Република Српска
Tema Svjetskog dana voda 2021. godine je vrednovanje vode, i govori o tome šta voda znači ljudima, o istinskoj vrijednosti vode i na koji način ljudi mogu da zaštite i sačuvaju vodu kao vitalni resurs.

U središtu kampanje ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je razgovor o vrednovanju vode za život svakog čovjeka. Ujedinjene nacije pozivaju sve ljude da se uključe u ovaj razgovor tako što će odgovoriti na pitanje šta voda znači za njih, te da ispričaju svoje priče i izraze svoje misli i osjećanja o vodi.

Voda različitim ljudima znači različite stvari pa je cilj kampanje da se sveukupno čovječanstvo kroz razgovor podsjeti koliko voda znači ljudima u njihovim domaćinstvima, u školama i vrtićima i na radnim mjestima, koliko voda znači za higijenu, dostojanstvo i produktivnost svakog čovjeka, koliko je voda važna za svaku religiju, kulturu i narodne običaje, koliko voda znači za proizvodnju hrane, za poljoprivredu, industriju, turizam i sveukupnu ekonomiju, koliko je voda važna za očuvanje prirode. Sva ova pitanja usmjeravaju na odgovor da je život čovjeka nemoguć bez vode i da je zbog toga od neprocjenjive važnosti zaštita vode kao resursa od kojeg zavisi opstanak čovječanstva. Jer, voda je život!

Republika Srpska raspolaže značajnim vodnim bogatstvom. Najvažniji zadatak našeg društva je da sačuvamo obnovljive izvore kvalitetne vode za buduće generacije, a to se može postići samo kroz očuvanje životne sredine, smanjenje zagađenja i racionalno korištenje vode.