OD NAREDNE SEDMICE VAKCINACIJA STARIJIH OD 65 GODINA :: Semberija INFO ::

 

OD NAREDNE SEDMICE VAKCINACIJA STARIJIH OD 65 GODINA


Naredne sedmice u Srpskoj počinje vakcinacija starijih od 65 godina. U Institutu za javno zdravstvo kažu da Srpska trenutno ima na raspolaganju 42 hiljade doza vakcina i da nove isporuke očekuju naredne sedmice.

Generalni direktor UKC Srpske Vlado Đajić kaže da će naredne sedmice početi vakcinacija lica starijih od 65 godina u Republici Srpskoj. Više od 200 penzionisanih radnika UKC-a primilo je danas prvu dozu ruske vakcine.

Bivši direktor UKC-a Srpske Željko Rodić ukazao je, kao nekadašnji infektolog, na značaj vakcinacije u zaštiti zdravlja, te pozvao građane koji se nisu vakcinisali da to urade, jer je to najbolji način borbe protiv virusa korona.

Jedan od penzionisanih radnika UKC-a Jadranka Senić zahvalila je Đajiću i rukovodstvu najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj što su omogućili u teškoj epidemiološkoj situaciji vakcinaciju penzionisanih radnika, te istakla da je to značajan doprinos zdravstvenom prosvjećivanju i borbu protiv virusa korona.

Đajić je najavio da sljedeće sedmice kreće vakcinacija i ostalih penzionera u Republici Srpskoj.

Zbog sve većeg broja poziva lica preko 65 godina, direktorka banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todoriović kaže da su dobili saglasnost za uvođenje kratkog broja telefona za prijave zainteresovanih građana za vakcinaciju. Lokacija na kojoj će biti organizovana masovna imunizacija još nije određena.

Trenutno u Srpskoj imamo 42 hiljade vakcina Sputnjik Ve, kaže direktor Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković.

- Očekujemo da od 23. marta očekujemo isporuku vakcina iz i sistema Kovaks, te da bi trebalo da dođu i Astrazenekine, ali i ranije apelujemo Rusima za dogovorenu isporuka Sputnjik Ve vakcina - dodaje Zeljković.
Početak masovnije vakcinacije očekuje se kada bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika, korisnika i radnika u domovima za stara lica.
 
(RTRS)