Danas u Bijeljini održana sjednica Predsjedništva SDS :: Semberija INFO ::

 

Danas u Bijeljini održana sjednica Predsjedništva SDS


U Bijeljini je danas održana sjednica Predsjedništva Srpske demokratske stranke, koja je, pored razmatranja redovnih tema, ujedno i podrška gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću. Kako je rečeno, gradonačelnika Petrovića snažno podržavaju da uspije u onome na čemu je dobio povjerenje građana, prije svega na jednom boljem ambijentu u ovom gradu, posebno ekonomskom, privrednom, ali i njegovim aktivnostima na raščišćavanju stanja u javnim preduzećima.  
 

- Podržavamo ga da na tome radi beskompromisno i da prema javnosti bude potpuno otvoren i saopšti im sve ono što bude predmet onog na čemu bude radio. Podržavamo da ovako mlad čovjek, sa sjajnom i besprijekornom karijerom, vodi jedan ovako važan grad kao što je Bijeljina“, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji je pri tome istakao da Bijeljinu smatra  jednim od najvažnijih gradova u Republici Srpskoj.

Pored razgovora o Bijeljini i perspektivama u ovom gradu, na dnevnom redu su se našla i druga pitanja važna za SDS, razgovarali su i zauzimali stavove o pitanjima koja se tiču cjelokupnog političkog života, a i o prijedlozima koji su došli od drugih političkih stranaka.

- Od SNSD-a došao je prijedlog Nacrta zakona o ispitivanju porijekla imovine za fizička lica, odnosno funkcionere. Naš stav je da je ovaj nacrt nedovoljan da bi zavrijedio našu pažnju ili da bi ga podržali, a o tome ćemo obavijestiti SNSD. Ukoliko ga oni budu uputili u dalju proceduru u Narodnu skupštinu RS mi ćemo imati konkretne primjedbe, jer smatramo da je zakon loš, nedorečen, da nudi loša rješenja, te da će da stupi na snagu tek 2023. godine i daleko je ispod nivoa onog zakona koji je predložila SDS prije nekoliko godina“, izjavio je Mirko Šarović naglasivši da je riječ o lošem zakonu koji ima za cilj da se u što kraćem vremenu donese, kako se priča o porijeklu imovine više ne bi pojavljivala u javnosti i institucijama u Republici Srpskoj.  

Predsjednik Gradskog odbora Srpske demokratske stranke Tomica Stojanović je, zahvalivši članovima Predsjedništva SDS-a na dolasku u Bijeljinu, naveo da su članovi Predsjedništva na čelu sa Mirkom Šarovićem u proteklu godinu dana 20-ak puta dolazili u posjetu našem gradu. Podsjetio je i da je danas, 16. marta, tačno godina dana kako se desila podjela u SDS-u, kada su određeni funkcioneri napustili SDS zbog, kako je rekao, svojih ličnih interesa.

- Prije godinu dana SDS se nalazila u veoma teškoj situaciji, najveći broj funkcionera je napustio stranku. Od tada pa do danas smo prošli težak put, ali to je put uspjeha, put na kome smo tokom izbornog procesa dobili ponovo svog gradonačelnika, Ljubišu Petrovića, čovjeka koji je dobio ubjedljivo najveću podršku građana i koji sada vodi naš grad. Prošli smo trnovit put, ali smo dokazali da izdaja ne može biti opcija. Svi oni koji su nas izdali, sad se nalaze u mnogo težoj situaciji i ta stranka sad gotovo da i ne postoji“, rekao je Stojanović koji je uputio poziv svima koji žele da se vrate u SDS, da to mogu učiniti.

 

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je zahvalio na podršci, te ocijenio da su na sjednici imali sveobuhvatnu analizu dešavanja u prethodnom periodu, najavljujući da su pri kraju svi revizorski izvještaji o poslovanju javnih komunalnih preduzeća u Bijeljini.

- U javnim komunalnim preduzeća koja nisu poslovala u skladu sa dobrom poslovnom praksom i u skladu sa fiskalnom odgovornošću, nadzorni odbori biće smijenjeni, a biće zakazivane i vanredne sjednice skupština akcionara u tim preduzećima. To je jedan vid djelovanja, a drugi je vezan za projekte koji su u prethodnom periodu započeti. Oni su početkom građevinske sezone nastavljeni, a javnost se može uvjeriti u dinamiku tih radova, jer svakodnevno sa izvođačima radova održavamo sastanke u Gradskoj upravi. Kroz jednu konstruktivnu atmosferu pratimo dinamiku nastavka realizacije svih projekata, te u dobrom poslovnom okruženju želimo da, pored pobjede nad korona virusom,  kroz privrednu aktivnost smanjimo nezaposlenost“, izjavio je Petrović.

On je ovom prilikom naglasio da je na sastanku u Odjeljenju za privredu donijeta odluka da se smanji komunalna taksa za pojedine kategorije u privrednim gramana koje su pretrpjele najveću štetu od korona virusa.

- Moram još da kažem to da povlačenje budžeta grada Bijeljine i odluka o privremenom finansiranju ne povlače za sobom nikakvu blokadu u smislu redovnih primanja. Mi želimo i pravimo korektne odnose prema svim zaposlenima, želimo i poštujemo radnička prava i zato slušajući prije svega i analizirajući stanje u komunalnim preduzećima, u dobrom dosluhu sa radnicima, mi upravo dobijamo informacije o tome kako ne treba raditi. Zatim, kroz revizorske izvještaje želimo da se prevashodno zaposleni osjećaju sigurno i bezbijedno, da imaju redovna primanja i onda samim tim kompletan privredni lanac je mnogo čvršći i privredni ambijent je mnogo bolji“, rekao je Petrović naglašavajući da ne dozvoljava da se „peglaju“ bilo kakvi loši potezi u finansijskom poslovanju za 2020. godinu.

​Semberija info