Partija demokratskog progresa: Saopštenje za javnost :: Semberija INFO ::

 

Partija demokratskog progresa: Saopštenje za javnost


Imajući u vidu činjenicu da je nakon opštih izbora prošle godine došlo do ozbiljne političke prekompozicije u Republici Srpskoj, te razumijevajući potrebu za postojanjem snažne političke organizacije sposobne da realizuje najvažnije nacionalne zadatke i potrebe građana Republike Srpske, Partija demokratskog progresa će još aktivnije djelovati sa ciljem da u naredne četiri godine postane snažnija politička partija u Republici Srpskoj, zaključak je sjednice Predsjedništva Partije demokratskog progresa, održane danas u Banjaluci.

Predsjedništvo PDP-a je donijelo odluku da će PDP u narednom periodu podržati sva politička rješenja i dogovore koji su u skladu načelima „Programa obnove Republike Srpske“, kao što su vladavina prava, jačanje demokratskih institucija i poboljšanja životnog standarda građana, kao što neće podržati bilo šta što je u suprotnosti sa našim programom i sa potrebama i interesima građana Republike Srpske.

PDP će ostati dosljedna, ozbiljna i odgovorna opozicija Vladi Republike Srpske, stav je Predsjedništva partije. Vlada će u PDP-u imati ozbiljnog i poštenog političkog sagovornika koji je spreman da podrži dobra rješenja koja su u interesu građana i Republike Srpske, ali ćemo ostati najoštrija opozicija svakoj odluci koja nije u tom interesu. PDP smatra da koalicioni blok koji čini trenutno Vladu nema dovoljno kredibiliteta, političkih ideja i poštenih kadrova sposobnih da modernizuju i unaprijede Republiku Srpsku, te je zato naš primarni politički zadatak jačanje PDP-a kao budućeg nosioca nove, sposobnije i dinamičnije vlasti.

Stav PDP-a uvijek je bio da politički predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH moraju da razgovaraju uprkos svim političkim razlikama i neslaganjima u samoj Republici Srpskoj, i iz tog razloga je važno da su konačno i druge političke opcije iz Srpske prihvatile stav PDP-a da se na nivou zajedničkih institucija treba braniti interes Republike Srpske i njenih građana bez obzira na koalicionu orijentaciju jednako snažno i kroz vlast kao i kroz opoziciono djelovanje.

PDP će u narednim danima i sedmicama sklopiti sporazume sa političkim strankama i istaknutim pojedincima koji će svoj politički angažman nastaviti u okviru PDP-a. Pozivamo sve političke partije, udruženja građana i slobodnomisleće pojedince koji imaju viziju Republike Srpske u budućnosti i podržavaju načela PDP-a na razgovore o koracima neophodnim da se preduzmu u cilju građenja nove, moderne, uređene i prosperitetne zajednice.