POLICIJSKA UPRAVA BIJELjINA: Aktivnosti u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta :: Semberija INFO ::

 

POLICIJSKA UPRAVA BIJELjINA: Aktivnosti u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina inicirali su sastanak sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola. U prostorijama Osnovne škole '' Knez Ivo od Semberije '' održan je danas radni sastanak povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta /09. februara/, na temu zaštite djece na internetu.
 
Predstavnici škole od strane policijskih službenika upoznati su o opasnostima sajber kriminala kojem su najčešće izloženi mladi i djeca, kako bi oni sa svoje strane inicirali aktivnosti kojima bi se edukovala djeca, sa ciljem da djeca nauče da prepoznaju elemente krivičnih djela koja ulaze u sivu zonu inkriminacije.
 
Jedan od elemenata koji ne smiju da rade je da provociraju na izvršenje krivičnog djela, da postavljaju hejterski materijal koji može negativno da se odrazi prema njima ili sa elementima krivičnog djela. Kao najčešća posledica ovih negativnosti  je krivično-pravna posledica, ali i lične posledice, kada se djete iz straha povuče u sebe, popusti u školi i izbjegava dolazak u školu, te izbjegava i sve do tada normalne aktivnosti.
 
Tokom protekle 2020. godine, Policijska uprava Bijeljina evidentirala je dva slučaja zloupotrebe putem interneta, koja su pričinjena na štetu maloljetnih lica.
 
Svi informacije u vezi zloupotreba i zaštite na internetu se mogu naći na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, na linku https://mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=vtk.
 
Takođe, svaku zloupotrebu na društvenim mrežama možete  prijaviti i putem besplatnog broja  telefona '' 122''  kako bi policijski službenici preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

PORTPAROL POLICIJSKE UPRAVE BIJELjINA   
        Aleksandra Marić