Udruženje veterana Garda panteri: Borci insistiraju na donošenju novog zakona o pravima boraca :: Semberija INFO ::

 

Udruženje veterana Garda panteri: Borci insistiraju na donošenju novog zakona o pravima boraca


Boračka kategorija je drastično oštećena, demobilisani borci teško žive, jer se nedovoljno sredstava izdvaja za boračku populaciju. Razočarani smo i posljednjom odlukom Vlade RS o povećanju boračkih invalidnina za oko tri odsto i zbog toga insistiramo na donošenju novog zakona o pravima boraca, izjavio je Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana “Garda panteri” na današnjoj konferenciji za štampu udruženja veterana specijalnih jedinica VRS sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara. 



“Lokalne i republičke vlasti mogu puno više učiniti  na poboljšanju statusa demobilisanih boraca. Lokalne zajednice treba da povećaju izdvajanja za borce, dok republička vlast mora povećati invalidnine i borački dodatak. Novca ima u republičkom budžetu, ali ga treba trošiti na pravičan način. Jedan poslanik u Parlamentarnoj skupštini za odvojeni život prima 1.000 KM, što borac koji nije ranjavan i koji je stvarao Republiku Srpsku primi za šest godina na ime boračkog dodatka. Krajnje je vrijeme za rješavanje boračke problematike. Zahtijevamo i objavu boračkog spiska, jer imamo trećinu lažnih boraca i donatora. Mora se odvojiti žito od kukolja. Dogovorili smo se i u tome smo jedinstveni, da odbacimo zahtjev Visokog predstavnika Valentina Incka za oduzimanje odlikovanja ratnom predsjedniku RS i ratnim komandantima, koje on karakteriše kao ratne zločince. Narodna skupština RS treba je?%4instveno da odbaci Inckov zahtjev. Iako podržavamo napore Vlade RS da izdvoji novac za zapošljavanje demobilisanih boraca, smatramo da ovaj problem treba generalno početi rješavati”, izjavio je Cvijetinović, ističući da se došlo u apsurdnu situaciju, jer se nakon trideset godina u Bijeljini povećava broj boraca prve kategorije.



Aleksa Lazarević, ratni komandant Specijalne jeidnice “Tobutski sokolovi” i član Koordinacije veterana specijalnih jedinica VRS izjavio je da Inckov zahtjev za oduzimanje ratnih odlikovanja članovima Ratnog predsjedništva RS treba izričito i jednoglasno odbiti.

“Valentin Incko bi iz moralnih razloga trebalo već jednom da digne ruke od srpskog naroda, jer on dolazi iz države koja je izvršila genocid nad srpskim narodom u Prvom svjetskom ratu, koja je bila saučesnik nacistima u Drugom svjetskom ratu i koja je dva puta izvršila aneksiju BiH, posljednji put 1995. godine. Što se tiče nacrta novog zakona o pravima boraca, mi ga podržavamo, jer je kvalitetno urađen i boračka populacija bi nakon njegovog usvajanja definitivno riješila svoj status. Detaljno su obrađene sve kategorije boraca i invalida, odnosno učesnika u ratu”, izjavio je Lazarević, naglasivši da bi svi demobilisani borci trebalo da podrže usvajanje novog zakona, ističući da trenutno u Republici Srpskoj ima oko 60.000 dezertera koji imaju status borca prve kategorije. Lazarević je najavio  organizovanje protesta, ukoliko status demobilisanih boraca u skorije vrijeme ne bude poboljšan.

Semberija info - Lj. Ljubojević