Cvijanović: Uzaludan je trud onih koji osporavaju 9. januar :: Semberija INFO ::

 

Cvijanović: Uzaludan je trud onih koji osporavaju 9. januar


BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da radost s kojom se širom Srpske obilježava Dan Republike, 9. januar, najbolje govori koliko je on ukorijenjen u našem narodu i koliko je uzaludan trud onih koji ga osporavaju.

“Danas proslavljamo 29. rođendan naše Republike. I mada smo svaki dan ponosni na ono što imamo, 9. januar je uvijek poseban praznik jer je to dan koji nas okuplja i spaja na poseban način. Tako je i danas, iako ove godine Dan Republike obilježavamo u uslovima pandemije, uz epidemiološke mjere i na ponešto drugačiji način. To, ipak, neće umanjiti njegov značaj”, rekla je Cvijanovićeva.


Na svečanoj akademiji povodom Dana Republike, Cvijanovićeva je istakla da zbog toga i ove godine, od Hercegovine do Krajine, od Drine do Une, sa visoko podignutim zastavama, ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo, kao i naše pravo da budemo svoji na svome.

“Tu slobodu i to pravo nam niko nije poklonio i mi odlično znamo da zahvalnost za slobodu koju uživamo ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima koji su željeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu. Dužni smo da cijenimo tu žrtvu, da poštujemo stradale, da vodimo računa o njihovim porodicama i pamtimo sve one koji su bili na visini zadatka onda kada je bilo najteže”, istakla je predsjednik Srpske.

Ona je poručila da je zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći naša obaveza da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas.

“Dvadeset devet godina nakon osnivanja sa ponosom možemo reći da je Republika Srpska moderna, demokratska, politički i institucionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se Republika Srpska kao i cijeli svijet proteklih deset mjeseci bori sa opasnim neprijateljem i rješava izazove i probleme koje je prouzrokovala pandemija virusa korona.

“Donijeli smo odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo nekontrolisao širenje virusa korona, osposobili smo naš zdravstveni sektor da bi uspješnije zbrinjavao i liječio oboljele, intervenisali smo u privredu da bismo zaštitili radna mjesta, očuvali smo stabilnost budžeta i redovno izvršavali finansijske obaveze ne smanjujući ni lična primanja, ni subvencije i podsticaje, niti socijalna davanja”, navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike je konstaovala da je u ovako teškim vremenima to bio ozbiljan poduhvat i za mnogo veće i snažnije nego što je Republika Srpska.

“Iako znamo da ovo nije ni prvi, ni posljednji izazov s kojim se susrećemo, ne smijemo gubiti iz vida da ova pandemija i dalje svakodnevno odnosi ljudske živote i da ozbiljno ugrožava, ne samo zdravstveni sistem i ekonomiju, već i način života na koji smo navikli. Stoga je krajnje važno da svi mi u narednom periodu očuvamo disciplinu i odgovornost, kako bismo što lakše izašli na kraj sa ovom krizom”, ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da i ovom prilikom želi da iskaže posebnu zahvalnost zdravstvenim radnicima, koji ulažu nadljudske napore da bi sačuvali svaki ljudski život i koji se od početka ove pandemije nalaze na prvoj liniji fronta.

U obraćanju na svečanoj akademiji predsjednik Republike Srpske je rekla da je prošle godine obilježeno i 25. godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio tragične ratne sukobe, ali i definisao ustavnopravni poredak i unutrašnje uređenje BiH.

Ona je ukazala da se o Dejtonskom sporazumu, njegovim ostvarenim dostignućima, ali i propuštenim šansama i dalje misli različito u okviru BiH i izvan nje.

“Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti - teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica. Zauzvrat, dobili smo mir i međunarodnu verifikaciju Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH sa visokim stepenom autonomije. Ono što očekujemo i za šta se zalažemo jeste da se ova pravna, politička i istorijska činjenica u potpunosti poštuje i uvažava”, navela je Cvijanovićeva.

Nažalost, istakla je ona, ova godišnjica je još jednom pokazala da ni 25 godina nakon uspostavljanja mira mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili unitarizacije.

“Umjesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, koje su dodatno zatrovale ionako kontaminiranu situaciju u BiH, ali i ojačale našu želju da čuvamo Republiku Srpsku. Suočeni smo sa brojnim apsurdima u BiH, pa tako oni koji se zalažu za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma redovno bivaju optuženi za antidejtonsko djelovanje. O vladavini prava najglasnije govore oni kojima Ustav BiH predstavlja mrtvo slovo na papiru, a o suživotu i toleranciji oni koji satanizuju svakoga ko se ne uklapa u njihove političke ambicije i ciljeve”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Bez obzira na destimulativno okruženje, dodala je ona, mi u Republici Srpskoj imamo svoj put, a on se ove stabilna, jaka i razvijena Republika Srpska.

“Zagledani smo u budućnost u kojoj ćemo jedni drugima u BiH i u našoj regiji biti partneri, a ne protivnici, i u kojoj će saradnja i međusobno razumijevanje zamijeniti svađe i konflikte. Ali, to ne zavisi samo od nas”, rekla je predsjednik Republike.

Ona je navela da su u Srpskoj ponosni na saradnju sa Srbijom koja je svakim danom sve jača, konkretnija i sadržajnija.

“Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Osim toga, ona je prioritetno važna i za naš dalji privredni razvoj. Ali, mi smo otvoreni za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu i šire. Želimo da revitalizujemo i naše odnose sa Crnom Gorom, sa kojom dijelimo ne samo granicu, već i snažne istorijske, kulturne, duhovne, pa i lične i porodične veze”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je bolje razumijevanje, bolja privredna saradnja i infrastrukturna povezanost sa susjednom Hrvatskom i ostalim zemljama Evropske unije, takođe, u interesu i Republike Srpske i BiH.

“Opredijeljeni smo i za aktivno učešće u procesu evropskih integracija, u okviru kojeg ćemo zadržati svoje nadležnosti i ustavnu poziciju, a istovremeno provoditi sve reforme koje su važne za naš ukupni razvoj, poštujući pravila koordinacije. Naši prioriteti su i dalje jačanje strateške saradnje i prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom, unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Kinom, bolje razumijevanje i saradnja sa SAD, ali i svim drugim partnerima kako na istoku, tako i na zapadu, koji poštuju ustavnu poziciju Republike Srpske i žele graditi partnerske odnose”, naglasila je Cvijanovićeva.

Uprkos svim izazovima i teškoćama, Cvijanovićeva je rekla da čvrsto vjeruje da će ova godina biti uspješna.

“Tačno je da nijedna faza na našem razvojnom putu nije bila laka i jednostavna, ali je tačno i to da smo uvijek uspijevali da savladamo poteškoće - i političke i ekonomske prirode. Nismo uvijek napredovali željenom dinamikom, ali smo se uvijek kretali, nikada nismo stajali i na to sam ponosna”, navela je predsjednik Srpske.

Ona je dodala da je ponosna i na čvrstu, neraskidivu vezu institucija i građana koji dobro razumiju da je Republika Srpska jedina garancija za naš razvoj, prosperitet, ali i opstanak na ovom području.

Kao što je važno da građani vjeruju svojim institucijama, istakla je Cvijanovićeva, jednako je značajno da institucije i njihovi predstavnici nikada ne izgube kontakt sa svojim građanima i da u svakom trenutku mogu prepoznati njihove potrebe.

“Iako smo dosta toga postigli, još je mnogo posla pred nama. Paralelno sa saniranjem negativnih efekata pandemije i očuvanja zdravstvenog sektora, ne smijemo odustati od naših infrastrukturnih i razvojnih projekata. Moramo nastaviti da pružamo podršku našoj privredi, vodeći računa o radnicima koji su zbog smanjene privredne aktivnosti usljed pandemije ostali bez posla.

Briga o ugroženim kategorijama ostaje jedan od prioriteta naših institucija, kao i provođenje nacionalnog programa demografske obnove, briga o porodici i dalje jačanje institucionalnih veza sa našom dijasporom. Kao što to nismo nikada činili, tako ni sada nećemo zatvarati oči pred izazovima, već ćemo, zajedno sa našim socijalnim partnerima, aktivno raditi na njihovom prevazilaženju”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da vjeruje u Republiku Srpsku, u slobodarsku ideju koja se nalazi u njenim temeljima, u njenu snagu koja proizilazi iz čvrste volje i ljubavi koju za nju gaje naši građani, kao što vjeruje i u njenu mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost.

“Čestitam vam Dan Republike, sa željom da svaki naredni 9. januar Republika Srpska dočeka bolja, uspješnija i razvijenija. Živjela Republika Srpska”, poručila je predsjednik Republike Srpske u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 9. januara - Dana Republike.

​Srna / Glas Srpske