U tri ugostiteljska objekta zatečeno više od 300 ljudi, inspekcija zatvorila 12 kafića i naplatila 80.000 KM kazni :: Semberija INFO ::

 

U tri ugostiteljska objekta zatečeno više od 300 ljudi, inspekcija zatvorila 12 kafića i naplatila 80.000 KM kazni


BANjALUKA- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske su, u prva tri dana ove godine, kontrolama ugostiteljskih objekata u saradnji sa komunalnom policijom i inspekcijskim službama evidentirli tri krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, gdje je u tri ugostiteljska objekta zatečeno ukupno 331 lice.

Pripadnici Gradske inspekcije Prijedor u prisustvu policajaca prijedorske Policijske uprave su u petak, 1. januara, u 20.45 časova prilikom kontrole ugostiteljskog objekta zatekli 150 lica, saopšteno je iz MUP-a.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Pripadnici Policijske uprave Doboj su, istog dana, u Tesliću u jednom ugostiteljskom objektu zatekli 67 gostiju, a o događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

U saopštenju je navedeno da su pripadnici Policijske uprave Doboj u subotu, 2. januara, u Tesliću u ugostiteljskom objektu zatekli i legitimisali 114 lica.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Policijski službenici su u protekla tri dana evidentirali i 19 prekršaja po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji se odnosi na obavezu nošenja zaštite maske na javnim površinama.

Inspekcijski organi Republike Srpske su u okviru pojačanog nadzora u novogodišnjoj noći i u dane vikenda izrekli kazne od 80.000 KM, dok je za 12 ugostiteljskih objekata izrečena i mjera privremene zabrane rada.

Kazne su izrečene zbog kršenja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Republički inspektori su, u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, protekle sedmice obavili 3.230 kontrola i u 60 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na propuste u organizaciji radnog prostora, kršenje radnog vremena utvrđenog zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, te veći broj lica za jednim stolom, suprotno preporukama Instituta za javno zdrvastvo Republike Srpske.

Za pojačan nadzor u novogodišnjoj noći i tokom proteklog vikenda, Inspektorat je formirao 130 timova koji su radili u smjenama, a u punom kapacitetu angažovani su republički inspektori iz svih 13 inspekcijskih sektora.

U skladu sa već uspostavljenom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, podršku inspektorima na terenu pružali su i pripadnici policije.

U okviru sprovođenja preventivnih mjera zaštite od epidemije, do sada je obavljeno više od 33.300 inspekcijskih kontrola, u kojima su izrečene kazne u iznosu od 496.000 KM, dok je za 48 objekata izrečena mjera privremene zabrane rada.

Nadležni kontrolni organi će i u narednim danima nastaviti sa pojačanim kontrolama na terenu, navedeno je u saopštenju.

​Srna / Glas Srpske