Na Dan Republike na RTRS-u biće prikazan film Koridor 92 :: Semberija INFO ::

 

Na Dan Republike na RTRS-u biće prikazan film Koridor 92


BIJELjINA - Dokumentarni film "Koridor 92" o jednoj od najslavnijih bitaka Vojske Republike Srpske biće prikazan 9. januara na Radio-televiziji Republike Srpske.

Film će biti prikazan u subotu, 9. januara, na Dan Republike u 20.10 časova, najavljeno je u programu Radio-televizije Republike Srpske.


Ovaj dokumentarac sniman je u koprodukciji RTS-a, RTRS-a, Ministarstva odbrane Srbije i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih civila. Film je režirala novinarka Slađana Zarić.

Iz Republičkog centra su istakli da će ovaj film ostati trajni istorijski dokument sjajne borbe i spasenja srpskog naroda.

Zarićeva je ranije rekla da je princip izrade filma autentičan i zasniva se na svjedočenju ljudi koji su zaista bili učesnici svega što se dešavalo u Posavini 1992. godine.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine.

U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

Akcija "Koridor 1992" počela je nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Ovom bitkom, nazvanom "Koridor života" oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Probojem "koridora života" je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada, te spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa maticom Srbijom.

​Srna / Glas Srpske