KOSTAJNICA I KOZARSKA DUBICA SANIRAJU ŠTETU; POTREBNA POMOĆ :: Semberija INFO ::

 

KOSTAJNICA I KOZARSKA DUBICA SANIRAJU ŠTETU; POTREBNA POMOĆ


Foto: Srna
U opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica stručne ekipe i danas su procjenjivale stepen oštećenja objekata u zemljotresima.

U Kostajnici, koja je pretrpjela najviše oštećenja, ekipe Civilne zaštite, danas su uklanjale oštećene dimnjake. U Kozarskoj Dubici štetu na objektima prijavilo je 500 građana.

Iza porodice Maleš iz kostajničkog sela Petrinja, još jedna je neprospavana noć. Njihova kuća u zemljotresu je pretrpjela velika oštećenja. Zahvaljujući komšijama, uspjeli su da saniraju oštećeni dimnjak i krov prije kiše. Nadaju se da je najgore prošlo, mada su strah i neizvjesnost i dalje prisutni.

- Već dvije noći ne spavam. Ne smijem popiti ni tabletu, bojim se. I noćas, u dvanaest i u pola pet osjetila sam podrhtavanje tla - kaže Ljubica Maleš iz ovog sela.

Zemljotres je u potpunosti uništio i prostorije područnog odjeljenja kostajničke OŠ "Petar Mećava" u Petrinji. Krov prokišnjava, a na sve strane se vide posljedice katastrofe.

Na terenu je danas bilo 30 pripadnika Republičke uprave Civilne zaštite, obučenih za rad na velikim visinama. Uz pomoć specijalnih dizalica sa korpama uklanjali su oštećene dimnjake i sanirali štetu na krovovima visokih objekata.

- Na terenu je 30 pripadnika podijeljenih u dva tima. Radimo i sutra, a kolege iz Bijeljine šalju pojačanje. Vremenski uslovi nam ne idu na ruku, ali imamo obavezu prema građanima Kostajnice - ističe Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom. Dvadeset dva stambena objekta više nisu bezbjedna za život. Mnoge porodice su u alternativnom smještaju ili kod rođaka. Deset ljudi je u smještaju koji im je obezbijedila opština.
Opština Kostajnica nije u stanju da se sama izbori sa svim ovim problemima, pa apeluju za pomoć institucija i ostalih lokalnih zajednica, prije svega u ljudstvu. Pomoć iz Prijedora već je stigla.

Načelnik Kostajnice Nikola Janjetović kaže da je zamolio gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića, kao i predstavnike drugih lokalnih zajednica, za stručnu pomoć u saniranju štete.

Opštinska administracija nakon tri dana ponovo je počela da radi. Opštinu je danas obišla i ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Jujić.

- Iskoristila bih priliku da zamolim ljude dobre volje da nađu načina da pomognu građanima Kostajnice, jer kako mi je rekao načelnik, oko 30-ak porodica nema uslove da se vrati u svoje domove - kaže Jujućeva.

Teška situacija je i u Kozarskoj Dubici. Kuća Dušanke Ćibić iz sela Donja Slabinja pretrpjela je velika oštećenja. Kako kaže, da je napusti ne može jer nema gdje, a nema ni novca za popravak brojnih oštećenja. Vatrogasci su joj popravili krov, koji više ne prokišnjava.

U ovoj opštini oštećeno je oko 500 objekata.

- Prva intervencija Vlade Republike Srpske u iznosu od 100.000 KM već je upućena prema opštini Kozarska Dubica. Nadam se da će to biti samo prvi dio - kaže Dušan Drljić, zamjenik načelnika opštine.

Prioritet za obnovu u Kozarskoj Dubici biće javni objekti i stambene kuće neuslovne za stanovanje. S druge strane, u Kostajnici je otvoren i žiro račun za pomoć ovoj opštini.
 
(RTRS)