DEFILE SIMBOLIČNO NA VIDOVDAN :: Semberija INFO ::

 

DEFILE SIMBOLIČNO NA VIDOVDAN


Predstojeća proslava 9. januara - Dana Republike Srpske biće drugačija nego prethodnih godina zbog pandemije virusa korona, zbog čega je i odlučeno da svečani defile bude na Vidovdan, praznik koji ima veliku simboliku i za Srpsku i srpski narod. 
 
Sjednica Odbora za proslavu Dana Srpske održana je krajem novembra i tada je već nagoviješteno da taj dan naredne godine neće biti kao što je to bio slučaj ranije.
 
To je zvanično potvrdila je i predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Ona je za Radio Republike Srpske najavila da će u okviru Dana Srpske biti dodijeljene i medalje, odlikovanja, a biće promovisan i film “Koridor” te svečana akademija, ali bez zvanica.
 
- Svečana akademija biće televizijskog tipa, namijenjena svim građanima. Biće organizovan i svečani defile, ali ne za 9. januar, već za Vidovdan, 28. juna, zbog epidemiološke situacije - rekla je Cvijanovićeva.
 
U Palati Republike su istakli za “Glas Srpske” da pripreme za Dan RS traju i da će idućih dana biti više detalja o svečanoj akademiji, dok su iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih podvukli da su zadovoljni što će upravo na 9. januar - Dan Srpske biti promovisan film o proboju koridora.
 
Film o jednoj od najvažnijih i najbriljantnijih bitaka Vojske Republike je zajednički projekat vlada Srpske i Srbije. “Koridor” je kodni naziv za operaciju čiji je cilj bio uspostavljanje veze zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine s istočnim dijelom Srpske i sa Srbijom. Okidač za odluku bila je smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika jer je na snazi bila vazdušna blokada koju je uveo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.
 
Tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske RS general Momir Talić je tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu taktičke grupe jedan Novici Simiću izdao naređenje: “Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da djeca umiru!” Tom naredbom, koja je ostala zapisana, pokrenuta je operacija “Koridor”. Proboj je trajao od 14. do 28. juna 1992. godine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.
 
- Najbolji termin za prikazivanje filma je Dan Republike - 9. januar. To je i ranije dogovarano. Ta bitka bila je jedna od najsvjetlijih bitaka Vojske Srpske kojom je spojen istok i zapad Srpske, stigao potrebni kiseonik. S druge strane, odluka da svečani defile bude na Vidovdan nosi veliku simboliku. Kada povežemo proboj koridora i Vidovdan, te Dan Republike i defile, to ostavlja veliki trag u srpskom narodu i ima za nas veliku simboliku - istakao je za “Glas Srpske” direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.
 
Učesnici
 
Snimanje filma o proboju koridora završeno je krajem ljeta ove godine, a uz glumce, svoja sjećanja ispričali su i neki od direktnih učesnika bitke. Riječ je o filmu koji je snimljen u koprodukciji RTS-a, RTRS-a, Ministarstva odbrane i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske kao tehničke podrške.

Izvor: Glas Srpske