Trivić: Drugo polugodište bi trebalo da počne 21. januara :: Semberija INFO ::

 

Trivić: Drugo polugodište bi trebalo da počne 21. januara


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da bi drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj trebalo da počne 21. januara, prema postojećem planu i rasporedu u aktuelnoj školskoj godini, ali da će prije potvrđivanja tog datuma biti razmatrana epidemiološka situcija u vezi sa virusom korona.

Trivićeva je precizirala da će na tom planu Štab za vanredne situacije do 15. januara razmatrati epidemiološku situaciju.

- Tada će biti utvrđeno da li epidemiološki uslovi dozvoljavaju da se krene sa nastavom 21. januara ili će biti određenih pomjeranja, ukoliko bude evidentiran pojačani broj oboljelih od virusa - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da se prvo polugodište u ovoj školskoj godini završava u srijedu, 30. decembra.

Trivićeva je za "Euroblic"  rekla da je prezadovoljna poštivanjem preventivnih mjera u školama u Srpskoj tokom pandemije virusa korona, te navela da je oboljelo manje od jedan odsto đaka, što je prihvatljivo s obzirom na ukupnu epidemiološku situaciju.

Trivićeva je dodala da u prvom polugodištu nije zabilježeno širenje virusa korona u odjeljenjima.

- Obezbijedili smo svim školama potrebne količine dezinfekcionih sredstava, a preventivne mjere su shvaćene krajnje ozbiljno još prvog dana škole. Sve vrijeme na snazi je vanredna revnost prosvjetnih radnika, roditelja i učenika u poštivanju epidemioloških mjera. Pokazali smo izuzetno visok nivo disciplinovanosti i odgovornosti - izjavila je Trivićeva.

Ona je napomenula da se prvo polugodište uspješno privodi kraju zahvaljujući prosvjetnim radnicima koji su pokazali izuzetnu fleksibilnost i posvećenost i učenicima koji su krajnje ozbiljno prihvatili novonastalu situaciju.

Trivićeva istakla da je veoma značajno da su djeca nastavu pohađala u školskim klupama i imala kontakt uživo sa svojim nastavnicima, te da je, uz pridržavanje epidemiolopških mjera, sačuvano njihovo zdravlje.

Ona kaže da je nastava organizovana u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Republičkog štaba za vanredne situacije, te da će časovi biti produženi kada se za to steknu slovi, odnosno kada relevantne institucije procijene da je to moguće.

Govoreći o reformama u narednoj godini, ona je navela da će, između ostalog, biti nastavljene aktivnosti na polju povećanja obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, radiće se i na inoviranju nastavnih planova, obezbjeđivanju resursa za nesmetano izvođenje nastave koja zahtijeva podršku informacionih tehnologija, nastavku usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa tržištem rada.

​Glas Srpske