POSEBNA SJEDNICA 16. DECEMBRA; NA DNEVNOM REDU BUDžET :: Semberija INFO ::

 

POSEBNA SJEDNICA 16. DECEMBRA; NA DNEVNOM REDU BUDžET


Posebna skupštinska sjednica na kojoj bi, po hitnom postupku, trebalo da bude razmatran Prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu biće održana 16. decembra. Sjednici Kolegijuma prisustvovala je većina šefova klubova poslanika. Nakon jučerašnjeg insistiranja opozicije, da za dnevni red glasaju samo šefovi poslaničkih klubova, iz njihovih redova danas se neki nisu pojavili. Od toga danas nisu pravili problem.

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2021. godinu u iznosu od 3,795 milijardi KM, biće biće razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine u srijedu. Sjednicu je zakazao Kolegijum Narodne skupštine, a trebalo bi da bude razmatrano osam tačaka, među kojima Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine.

- Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama po hitnom posptupku, Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o igrama na sreću, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu, te Prijedlog Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2021. godinu - rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Iako je sjednica Kolegijuma juče otkazana, jer su predstavnici poslaničkih klubova opozicije zatražili da za dnevni red glasaju isključivo šefovi poslaničkih klubova, a ne njihovi zamjenici koji predstavljaju klubove po ovlašćenju šefova, šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo nije se pojavio, kao ni njegov ovlašteni zastupnik, Igor Crnadak.

- Nemam informaciju, dogovorili smo se juče da on prisustvuje, vjerovatno ga je nešto spriječilo, privatno, nisam se čuo s njim - rekao je Bundalo.

Bundalo objašnjava da je potrebno da glasaju šefovi da bude usvojen dnevni red. Međutim, kolege iz suprotnog tabora nisu saglasne sa takvim tumačenjem. Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović izjavila je Srni da se opozicija ponaša poltikantski.

I potpredsjednik Skupštine, Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, kaže da opozicija za, kako kaže, jučerašnji performans nije imala uporište u Poslovniku o radu. Pred posebnu sjednicu spekulisalo se i o tome da li je trenutna većina stabilna.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, kaže da trenutno imaju oko 50 poslanika.

- Opozicija naravno da se uvijek igra s tim. Ove pompezne najave kako dolazi se da se nešto ekonomija spasava, možda bi bilo tim ljudima dobro da odu negdje u Evropu, pa da spasu tamo ekonomiju. Nije ništa pogrešno imati ambcije i ovo što radi opozicija sasvim je razumno, ali nije razumno politiku zasnivati na iracionalnostima koje pokušavaju da naprave kao percepciju ovdje u Republici Srpskoj - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da neće doći do promjena u odnosima snaga političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da koalicija okupljena oko SNSD-a ima stabilnu većinu.
 
(RTRS)