POGORŠAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ZVORNIKU :: Semberija INFO ::

 

POGORŠAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ZVORNIKU


Epidemiološka situacija na području Zvornika se pogoršava. U posljednjih 48 sati preminulo je šest lica kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Od početka pandemije, u ovom gradu registrovano je 1.555 slučajeva, a u regiji Birač više od 2.200.

Protekla dva dana za zvorničke ljekare bila su najteža od početka pandemije virusa korona. Šest lica je preminulo, a osim što se povećava stopa smrtnosti, povećava se i broj težih slučajeva. Na Kovid odjeljenju zvorničke Bolnice trenutno je hospitalizovano 37 lica.

- Od 37 hospitalizovanih, životno ugroženih je šest. Trenutno, sa lakšom kliničkom slikom je šest lica, a svi ostali imaju srednje tešku do tešku kliničku sliku - navodi doktorka Nataša Ivanović.

Zdravstveni radnici do sada su uložili maksimum u borbi protiv virusa. Kažu, umor je prisutan, ali i želja da se pomogne svakom pacijentu, a ono što je jednako važno jeste da građani poštuju preporučene mjere.

- Građani će sami pomoći najviše sebi, pa onda i zdravstvenim radnicima. Nije isto da li se bolnički liječi desetoro ili pedesetoro ljudi, kao što je bilo u posljednjih nekoliko dana - ističe doktor Pero Pajkanović.
Tokom pandemije, u bolnici je napravljena reorganizacija Kovid odjeljenja, obezbijeđena neophodna oprema i zaposleno još 20 zdravstvenih radnika.

- Zahvaljujući institucijama Republike Srpske, Bolnica Zvornik ima dovoljno zaštitne opreme i respiratora, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije ukazala se potreba za većim brojem pacijent monitora. I tu smo brzo reagovali i već naredne nedjelje Bolnici će biti isporučene neophodne količine pacijent monitora - rekao je Ivan Popović, direktor JZU Bolnica Zvornik.

Na liječenju u kovid bolnicama u Bijeljini je 98 pacijenata, od kojih je 13 na respiratoru, saopšteno je iz Bolnice "Sveti Vračevi". Više od polovine hospitalizovanih je sa teškom kliničkom slikom, a 30 ih je životno ugroženih.

(RTRS)