Risto Arsenović: Zakonski okvir budžeta za agrar nije ispoštovan :: Semberija INFO ::

 

Risto Arsenović: Zakonski okvir budžeta za agrar nije ispoštovan


Predstavnik Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije Risto Arsenović upozorio je da se u Republici Srpskoj još ne poštuje odluka iz 2011. godine, kojom je određeno da budžet za agrar iznosi šest odsto od ukupnog budžeta, te da je u posljednjih pet godina budžet za poljoprivredu ,,fiksiran'' na 60 miliona konvertibilnih maraka.
 
Arsenović kaže da je, osim nedovoljnog budžeta za agrar, veliki problem način raspodjele sredstava.
 
,,Poenta subvencija u poljoprivredi je, prije svega, opstanak malih i srednjih gazdinstava, kao i opstanak ruralnih područja u kojima ta gazdinstva funkcionišu. Međutim, kod nas je ovaj logični cilj potpuno zanemaren, a podsticaji se usmjeravaju na jačanje kompanija ili preduzeća koja posluju u agrarnom sektoru. Ovakva nakaradna agrarna politika vodi ka nestanku malih gazdinstava i egzodusu radno sposobnog stanovništva'', rekao je Arsenović.
 
On ističe da subvencionisanje ne treba da bude rezervisano za firme ili kompanije koje u RS na godišnjem nivou mogu da ostvare podsticaje do 500.000 KM.
 
,,To znači da se veliki dio novca iz agrarnog sektora slije u kase određenih firmi, a samo mali dio ostane za poljoprivrednike, odnosno mala i srednja gazdinstva. Kontaktirali smo ljude iz struke i dobili odgovor da se ni u jednoj zemlji Evropske unije subvencije ne dodjeljuju kompanijama koje posluju u sektoru agrara iz agrarnog budžeta, a da je to slučaj samo kod nas. U RS sada 361 pojedinac, odnosno kompanija, povlače više od 20 miliona maraka, a ostalih 25.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava vuku ostali dio budžeta'', naglašava Arsenović.
 
On je dodao da je prijedlog Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije da bude donesen zakonski akt kojim će se definisati i ograničiti subvencija po hektaru, grlu, kljunu i slično, te da se precizira da isključivi korisnici podsticaja mogu biti samo lica kojima je bavljenje poljoprivredom osnovna djelatnost.
 
Semberske novine/A.Ljubojević