STANIĆ: VLAST PRIVREDI POSKUPLjUJE STRUJU ZA SEDAM ODSTO :: Semberija INFO ::

 

STANIĆ: VLAST PRIVREDI POSKUPLjUJE STRUJU ZA SEDAM ODSTO


Vlast je već donijela odluku da struja za privredu u Republici Srpskoj u idućoj godini poskupljuje za sedam odsto, izjavio je danas Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS.
 
Stanić kaže da je odluka vlasti da privredi, koja se nalazi u izuzetnoj teškoj situaciji, umjesto pomoći, uvodi nove namete katastrofalna.
 
„Svi znamo u kakvim se problemima zbog situacije sa epidemijom našla domaća privreda. Kakva se poruka ovim poskupljenjem šalje ljudima koji se bore za opstanak preduzeća“, upitao je Stanić.
 
On je upozorio i na katastrofalno stanje u domaćoj poljoprivredi.
 
„Činjenica da dugogodišnji predsjednik Udruženja mljekara RS i aktuelni predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH prodaje svoje imanje, farmu muznih krava, kao i  svu pokretnu mehanizaciju govori o tome kakav ambijent poljoprivredni proizvođači imaju u RS“, naveo je Stanić.
 
On je rekao da glavni razlog za propast poljoprivredne proizvodnje u RS leži u nemogućnosti plasmana poljoprivrednih proizvoda.
 
„Zašto je otkupna cijena mlijeka u Republici Srpskoj za 30 odsto jeftinija nego u Federaciji BiH. Ako se u RS po ekonomskoj cijeni ne mogu prodati govedina, piletina, i povrće onda se mora postaviti pitanje šta rade institucije u RS“, naveo je Stanić.
 
On je kaže da aktuelna vlast upropastila sve čega se dotakla i da su najbolji primjer za to Robne rezerve RS, čijim je gašenjem onemogućen otkup viškova u proizvodnji.
 
Govoreći o stanju u zdravstvu RS Stanić je rekao da ne treba čuditi otkud toliki dugovi i tako teško stanje u ovoj oblasti kada se zna na kom principu rade ljudi koji su njime upravljali.
 
„Nije ni čudo zašto se to dešava kada znamo da je kvadrat bolnice u RS tri put skuplji nego u Nišu i kada znamo da je Darko Tomaš, dok je bio direktor Fonda zdravstva RS,  objekat čija je realna cijena 470 hiljada KM platio 1,8 miliona“, kazao je Stanić.