UKC SRPSKE: OTVARANjE NAJSAVREMENIJE ANGIO-SALE U REGIONU :: Semberija INFO ::

 

UKC SRPSKE: OTVARANjE NAJSAVREMENIJE ANGIO-SALE U REGIONU


U Zavodu za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas će biti puštena u rad nova, tehnološki najsavremenija angio-sala kakva se može naći samo u najmodernijim evropskim i svjetskim centrima i koja će predstavljati ogroman iskorak na polju vaskularne interventne radiologije, najavljeno je iz UKC-a.

Puštanju u rad angio-sale prisustvovaće i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nova angio-sala omogućuje vizuelizaciju krvnih sudova u dvije i tri dimenzije, kao i fuziju slika sa CT pregleda, što omogućava interventnim radiolozima da na izuzetno precizan način dijagnostikuju i tretiraju brojne patološke vaskularne procese.

Iz UKC-a navode da novi uređaj, takođe, omogućava i funkcionalne analize protoka krvi kroz krvne sudove.

- Prvi put u BiH za preglede krvnih sudova će se koristiti i kontrastni pregledi sa ugljen-dioksidom, što je veoma bitno kod pacijenata sa oslabljenom bubrežnom funkcijom, te će prvi put u regionu angio-sala imati integrisan ultrazvučni aparat - navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a ističu da će se puštanjem u rad ove sale omogućiti još kvalitetnije izvođenje brojnih vaskularnih interventnih radioloških procedura koje se uveliko rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi, uz znatno smanjenje doze jonizujućeg zračenja kako za pacijente tako i za medicinsko osoblje.

Nova angio-sala stvara tehnološke pretpostavke za dalji razvoj interventne radiologije uključujući terapiju intrakranijalnih i aortnih aneurizmi, te terapiju moždanog udara.

- Posebno je važna kod ishemijskog moždanog udara, gdje se koristi tromboektomija, koja je najsavremniji vid liječenja - kateterom se dolazi do tromba koji se vadi iz krvnih sudova glave - navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da je interventna radiologija ostvarila krupne pomake u Zavodu za kliničku radiologiju u posljednjih nekoliko godina, a UKC Republike Srpske postao je regionalni lider u vaskularnim interventnim procedurama perifernog krvotoka, uključujući i plasiranje karotidnih stentova.

- Zahvaljujući motivisanom i obučenom kadru, te najsavremenijoj tehnologiji koju posjeduje novi uređaj, UKC Republike Srpske će učvrstiti svoje mjesto lidera u ovoj, sve važnijoj, grani medicine - navodi se u saopštenju.
Iz UKC-a pozivaju predstavnike medija da zbog snimanja kadrova, u 11.00 časova budu ispred Centralnog medicinskog bloka za kada je predviđen dolazak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, nakon čega će snimatelji krenuti u obilazak nove angio-sale.

Izjave za medije su planirane nakon obilaska, u 11.30 časova, u holu Centralnog medicinskog bloka.

(RTRS)