U Republici Srpskoj 1386 beba iz postupaka vantjelesne oplodnje :: Semberija INFO ::

 

U Republici Srpskoj 1386 beba iz postupaka vantjelesne oplodnje


Iz procedura vantjelesne oplodnje koje su obavljene u ZU „Mediko-S“ (Medico-S) tokom 2019. godine rodile su 183 bebe. Prema rezultatima uspješnosti procedura biomedicinski potpomognute oplodnje klinika „Mediko-S“ zadržala je vodeću poziciju među ustanovama reproduktivne medicine u BiH. 



„Od 2007. godine, kada je klinika `Mediko-S` uspostavila saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske rođeno je 1 386 beba koje su na svijet došle zahvaljujući postupcima vantjelesne oplodnje u našoj klinici. U vrijeme kada se zatvaraju granice, ponosni smo što u našoj zemlji možmo pružiti sve metode i visoku medicinsku njegu jednako kao i u ostalim Pronatal centrima, koji se smatraju najuspješnijim u Evropi“, izjavila je prof. dr Sanja Sibinčić, generalni direktor ZU „Mediko-S“, članice grupacije Pronatal. 

U izazovnoj 2020. godini, a svjesni činjenice da je za liječenje naših pacijenata vrijeme veoma važan faktor, klinika “Mediko-S” je nakon ublažavanja mjera i preporuka Evropske asocijacije za humanu reprodukciju vrlo brzo uspostavila normalan proces rada te postupke biomedicinski potpomognute oplodnje obavlja punim kapacitetom.

„Zdravlje i sigurnost svih naših pacijenata i osoblja su nam apsolutni prioritet. Naglašavamo da smo podigli mjere zaštite na najviši mogući nivo kako bi naše pacijente, ali i stručno osoblje klinike zaštitili od potencijalnog rizika infekcije virusom korona. Model koji smo primijenili nedavno je na regionalnom odboru predstavnika IVF klinika ocjenjen kao efikasan time i preporučen drugim ustanovama reproduktivne medicine“, dodala je Sibinčićeva. 

Za zdravstvenu ustanovu Mediko-S i stručnjake koje okuplja sljedeća godina će biti u znaku prevencije i podizanja svijesti šire javnosti o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja.