Turci odustali od kupovine Šećerane: Ne žele da uplate depozit od 50.000 KM :: Semberija INFO ::

 

Turci odustali od kupovine Šećerane: Ne žele da uplate depozit od 50.000 KM


Predstavnici turske kompanije “Soltist i Sariel”, kojima je u decembru „uslovno“ prodata imovina bijeljinske Fabrike  šećera u stečaju za 5,1 milion eura, na današnjoj (četvrtak, 31.01.2019.) Skupštini povjerilaca  nisu prihvatili  zakonski uslov da uplate 50.000 KM na ime depozita, čime su, praktično, bar privremeno, sami sebe isključili iz dalje priče o kupovini bijeljinske šećerane.



Na današnjoj  Skupštini povjerilaca odlučeno je da se Fabrika šećera, kao tehnološka cjelina, ponudi na prodaju na javnoj licitaciji koja će biti održana najvjerovatnije krajem februara.
Odlučeno je da se stečajna imovina ne prodaje ispod cijene od 10 miliona KM, uz uslov da svaki zainteresovani kupac na vrijeme uplati i navedeni depozit od 50.000 KM.

Advokat Faik Muhić, predstavnik većinskog broja povjerilaca izjavio je nakon sjednice Skupštine povjerilaca da je uplata depozita zakonski uslov, te je zbog toga i odlučeno da se u najkražem zakonskom roku raspiše javna licitacija i da se fabrika ponudi na prodaju.

„Svako, pa i strani investitori, moraju poštovati zakone BiH i entiteta. Oni koji to ne poštuju, ne mogu biti ozbiljni kupci. Oni odlično znaju za obavezu uplate depozita i više puta su o tome obaviješteni. Oni su izjavili da nemaju povjerenje u naš pravni sistem i da ne znaju sudbinu tih 50.000 KM. U više navrata im je objašnjena pravna priroda depozita. Prodaja se vrši po utvrđenim pravilima i propisima, kako je regulisano u zakonu. To je jedan od uslova za učešće na ovakvoj licitaciji“, izjavio je Muhić.

Drago Vasilić, bivši radnik bijeljinske Šećerane kaže da je od Skupštine povjerilaca i očekivao raspisivanje  nove licitacije.

„Firma iz Turske je pokazala neozbiljnost u postupku kupovine. Oni imaju i dalje pravo da učestvuju na licitaciji, pod uslovom da ispoštuju pravila. Što se tiče nas radnika, mi se nadamo jednom minimumu nadoknade, jednoj socijalnoj pomoći. Kad očekuješ pedeset ili sto hiljada maraka, a dobiješ, možda, pet hiljada po radniku, to je puka socijala“, kaže Vasilić.

Semberske novine/Lj.Lj.