DJEČIJA NEDJELjA: Zdravo tijelo, vedar duh :: Semberija INFO ::

 

DJEČIJA NEDJELjA: Zdravo tijelo, vedar duh


Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija. ,,Dječija nedjelja” obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj  manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Dječija nedjelja se u Republici Srpskoj obilježava svake godine prema Programu koji donosi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, brojnim aktivnostima i manifestacijama na nivou Republike Srpske, lokalne zajednice i u institucijama za djecu. Ovogodišnja ,,Dječija nedjelja'' u Republici Srpskoj se obilježava od petog do 11. oktobra, a pod pokroviteljstvom Vlade RS, Ministarstva zdravlja i socijelna zaštite, Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva prosvjete i kulture.

,,Dječija nedjelja'' 2020. godine biće realizovana pod motom ,,Zdravo tijelo, vedar duh''.

Ova manifestacija je i skretanje pažnje i ukazivanje na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci. ,,Dječija nedjelja'' je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument koji sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu. U Konvenciji se govori o obavezama odraslih prema djeci, kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece.

Neka od prava koja su garantovana ovom konvencijom su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu.
 
Semberija info - V.Zelenović