BRATUNAC: ŽALBE ZBOG ODJAVLjIVANjA 3.385 BIRAČA :: Semberija INFO ::

 

BRATUNAC: ŽALBE ZBOG ODJAVLjIVANjA 3.385 BIRAČA


Foto: Srna
Veliki broj stanovnika Bratunca okupio se danas ispred zgrade opštine da bi podnijeli žalbe i zahtjeve da im se omogući da glasaju na biračkim mjestima tamo gdje stanuju u Bratuncu, nakon što je sa biračkog spiska odjavljeno i za glasanje putem pošte iz Srbije prijavljeno 3.385 birača iz ove opštine.

Prema podacima Opštinske izborne komisije /OIK/, za glasanje putem pošte prije dvije godine bilo je registrovano 1.800 birača iz Bratunca, a ove godine taj broj je skoro udvostručen. Najveći broj birača tvrdi da nisu upoznati kako je do toga došlo i da nisu izrazili takvu izbornu želju.

Načelnik opštine Nedeljko Mlađenović smatra da ovi podaci govore da se priprema izborna krađa i da je u pitanju neka vrsta izbornog inžinjeringa, te je najavio podnošenje krivične prijave protiv nepoznatih počinilaca.

- Smatram da je ovo organizovano i opština će nakon prijema žalbi pokrenuti krivičnu prijavu u ime prevarenih građana protiv nepoznatih počinilaca da bi se utvrdilo ko je to učinio i da snosi odgovornost zbog toga - naglasio je Mlađenović.

Mlađenović je rekao novinarima da opštinska služba za rad sa strankama i danas radi i da je svim oštećenima omogućeno da podnesu žalbe za vraćanje na redovni birački spisak da 15. novembra glasaju na biralištima na kojima su to i ranije činili.

- Ovdje je vidljivo da je riječ o zloupotrebi i manipulaciji, te promjeni biračke opcije velikom broju birača bez njihovog znanja, što predstavlja krivično djelo. U pitanju je krađa identiteta, ličnih podataka i oduzimanje biračkog prava što se mora spriječiti, istražiti i utvrditi kako je došlo do ove manipulacije, odnosno zloupotrebe - objasnio je Mlađenović.

On je istakao da je neshvatljivo da više birača putem pošte ima Bratunac od Banjaluke, Doboja, Zvornika i drugih većih mjesta.

Predsjednik OIK-a Ivanka Milanović rekla je da birači koji su odjavljeni sa redovnih biračkih mjesta i prijavljeni da glasaju putem pošte iz Srbije danas predaju izjave, žalbe i potvrde iz CIPS-a o mjestu boravka i ti podaci će biti proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH da budu vraćeni na birački spisak na biralištima u naseljima u kojima su i ranije glasali.

Milanovićeva je navela da se na Privremenom biračkom spisku u Bratuncu nalazi oko 18.000 birača, da tradicionalno na izbore izlazi oko 11.000 i da je vidljivo da je riječ o manipulaciji sa skoro trećinom biračkog tijela u ovoj lokalnoj zajednici.

Ohran Musić iz sela Glogova tvrdi da je godinama bio na redovnom biračkom spisku u tom bratunačkom selu, da se nije odjavljivao i da mu nije poznato kako je prijavljen da glas putem pošte iz Srbije.

Isto tvrdi i Zoran Blagojević iz sela Krasanpolje. Blagojević je naveo da su on i njegov sin Aleksandar bez njihovog znanja i saglasnosti odjavljeni sa biračkog mjesta na kojem su uvijek glasali i da su obaviješteni da treba da glasaju putem pošte iz Srbije, a da nije navedeno iz kog mjesta i gdje im je nova adresa.

Blagojević tvrdi da će lično sudskim putem tražiti da se utvrdi ko je izvršio krađu njegovog identite i promjenu biračke opcije i da se pokrene odgovornost počinilaca.
 
(SRNA)