SRPSKA OBILjEŽAVA 76 GODINA OD MISIJE "HALIJARD" :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA OBILjEŽAVA 76 GODINA OD MISIJE "HALIJARD"


Foto: RTRS
U Boljaniću kod Doboja sutra će svečano biti obilježeno 76 godina od operacije "Halijard” kojom je na Ozrenu spaseno 60 američkih pilota.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednica Republike Željka Cvijanović, predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

U ime porodica spasenih pilota mještane će pozdraviti predsjednik Fondacije "Halijard" Džon Kapelo.

Kapelo kaže da je prezadovoljan svim što je ovih dana vidio u Boljaniću, mjestu koje je iz zahvalnosti kao tadašnji vojni ataše u Beogradu, prvi put posjetio 2007. godine. Ističe da je Vlada Republike Srpske, u kratkom roku, mnogo učinila da 2020. dostojno obilježi mjesto improvizovane piste sa koje su spaseni saveznički piloti uzlijetali ka svojim porodicama.

- Taj memorijalni park i te table sa istorijskim podacima su jako slične onima iz Pranjana. Naš cilj je da povežemo sva tri mjesta na kojima su spasavani piloti, Pranjane, Koceljevo i Boljanić i da tako napravimo cjelovitu priču i povežemo sve detalje akcije spasavanja - rekao je Kapelo.

Kapelo podsjeća da je ozrenska akcija spasavanja američkih pilota dio sveobuhvatnijeg podviga pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Ne zaboravlja da su ti vojnici, od avgusta 44. do februara 45., rizikovali živote štiteći i mjesecima skrivajući pilote nakon katapultiranja iz aviona pogođenih nacističkim i ustaškim hicima.

- Otprilike 60-ak pilota u Boljaniću, u cijeloj akciji Halijard oko 500. U cijeloj kaciji spasavanja pilota sapseno ih je 1.200 i Srbi su bili među onima koji su učestvovali u akciji - istakao je Kapelo.

Predsjednik Fondacije "Halijard" kaže da je izrazito važno da se i Amerikanci i Srbi detaljnije upute u nedovoljno poznatu akciju kojom je spasen najveći broj savezničkih pilota oborenih iznad okupiranih teritorija u Drugom svjetskom ratu.
 
(RTRS)