POSTHUMNO ODLIKOVANO 18 POGINULIH BORACA I JEDAN PREŽIVJELI BORAC PRVE KATEGORIJE I RVI :: Semberija INFO ::

 

POSTHUMNO ODLIKOVANO 18 POGINULIH BORACA I JEDAN PREŽIVJELI BORAC PRVE KATEGORIJE I RVI


Ukazom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, danas, 1. oktobra, posthumno je odlikovano 18 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i jedan preživjeli borac prve kategorije i ratni vojni invalid.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske, posthumno su odlikovani:Živan Lalić (Bijeljina), Dragan Đurić (Brčko Distrikt), Miladin Mrkonjić (Brčko Distrikt), Milorad Spasojević (Brčko Distrikt), Željko Šarenac (Brčko Distrikt), Mirko Nikolić (Brčko Distrikt), Dragan Đokić (Lopare), Budimir Stanojević (Lopare), Miodrag Simić (Lopare), Mijaljo Tešić (Lopare), Slavko Đokić (Ugljevik), Vojislav Šarenac (Bijeljina), Mitar Subotić (Bijeljina), Milinko Koprivica (Bijeljina), Živko Jović (Bijeljina), Predrag Milutinović (Bijeljina, Stojan Šarkanović (Pelagićevo) i Savo Đokić (Ugljevik). Odlikovanje je primio i borac prve kategorije i ratni vojni invalid, Radivoje Maksimović (Lopare).

Devetnaestogodišnjeg sina Dragana, koji je 1991. godine bio na redovnom služenju vojnog roka u Hrvatskoj, izgubio je Boro Đokić iz Priboja, opština Lopare.
- Moj sin je poginuo 2. jula 1991. godine, a 3. jula trebali smo proslaviti njegov rođendan. Šta danas mogu reći? Da je bogdo moj sin živ, pa da ne primam ovo danas, ali eto. Hvala Boračkoj organizaci i Republici Srpskoj što ga nisu zaboravili“, rekao je Đokić.

Posthumno odlikovanje za Milinka Koprivicu, primio je njegov unuk Milan.
- Djed je poginuo na brdu Žuč, na teritoriji Vogošće. Branio je svoj dom, svoj narod i Republiku Srpsku. Ponosan sam na njegovu borbu i zahvalan što nije zaboravljen“, rekao je Koprivica.



Odlikovanja su u ime predsjednice Republike Srpske  Željke Cvijanović, uručili izasnik Slobodan Župljanin i gradonačelnik Mićo Mićić.
- Ovim činom uručenja odlikovanja Srpska pokazuje da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su u temelje Srpske ugradili ono što su najviše mogli dati, a to su životi i dijelovi tijela. Ukazom predsjednice do sada je odlikovano oko 2. 145 poginulih i nestalih boraca, a naše je opredijeljenje da se u naredne dvije godine, Medaljom zasluga za narod odlikuju svi poginuli i nestali borci u proteklom otadžbinsko-odbrambenom ratu“, rekao je Župljanin.

Gradonačelnik Mićo Mićić naglasio je da je uručivanje odlikovanja najmanje što se može uraditi.
- Moramo sa svih nivoa vlasti voditi brigu o porodicama pognulih boraca, da njihovi potomci imaju posao, da invalidnine budu na vrijeme i da budu veće, a sve to je simbolično u odnosu na ono što su oni dali, a to život za svoj narod i Republiku Srpsku“, rekao je Mićić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić, naglasio je da se nastavlja sa dodjelom odlikovanja.
-Od 2012. godine smo posvećeni ovom časnom činu i nastojaćemo da se u naredne dvije godine odlikuju svi poginuli i nestali borci u proteklom otadžbinsko-odbrambenom ratu“, rekao je Lazić.

Semberija info - O.Stjepanović
​Foto - B.Milošević